• Maatwerk trappen
  • Seriematige trappen
  • Trap renoveren
  • Inspiratie
  • Over ons
Home / Beuken trappen

Beuken trappen

De houten trap is bijna niet meer weg te denken uit het Nederlandse huishouden. De houtsoort heeft een paar unieke eigenschappen waardoor veel mensen de keuze maken voor beuken trappen. Beuken valt onder de hardhoutsoorten en is uitermate geschikt om een trap van te maken.

Eigenschappen

Beukenhout groeit in Europa en heeft als eigenschap dat het een mooie gelijke structuur heeft waar weinig oneffenheden als noesten of scheuren inzitten. Het is een harde houtsoort die niet snel splintert. Door de hardheid van het hout is de keuze voor een beukenhouten trap een duurzame keuze. Hardhouten trappen hebben als eigenschap een lange levensduur te hebben. Het is belangrijk om de trap met enige regelmaat te behandelen met een olie of een ander behandelproduct. Zo wordt de karakteristieke look van de trap behouden.

Hoe behandel ik mijn beuken trap?

Trappen krijgen het zwaar te verduren. In de meeste huishoudens wordt de trap meerdere malen per dag door haar inwoners belopen. Hierbij zet je je voeten vaak op het midden van de trap neer, waardoor deze gedeeltes van de treden het snelst zullen slijten.

Om slijtage tegen te gaan kun je trappen behandelen met een olie, vernis, beits of een lak. Bij een beuken trap wordt er in de meeste gevallen een transparante olie, vernis of beits gebruikt. Op deze manier blijft de nerf van het hout mooi zichtbaar. Wanneer je kiest voor een beits of een olie, beschermt deze het hout van binnenuit. Vernis vormt een beschermlaag op het hout waardoor het hout goed beschermd is tegen vlekken, krassen en beschadigingen. Wanneer je voor een beits kiest, is het raadzaam om voor een beits op waterbasis te kiezen. Bij beukenhout bestaat namelijk de kans dat de beits onregelmatig opdroogt.

Het aflakken van een trap met lakverf behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. Denk bij het kiezen van een lakverf erom, dat je voor een speciale trappenlak kiest, deze zijn harder dan ‘gewone’ lakverf.

De prijs van een beuken trap

Een belangrijk pluspunt van beukenhout is dat het net zo hard is als eikenhout, maar ook veel voordeliger. Wanneer je jouw hardhouten trap wil schilderen is beuken daarom een perfecte keuze.

Verschillende opties

De trap Bergen wordt standaard uitgevoerd in beuken, maar ook andere trappen kunnen we leveren met deze houtsoort. Informeer naar de mogelijkheden bij één van onze medewerkers.

Bekijk de beuken trap Bergen