• Maatwerk trappen
 • Seriematige trappen
 • Next Step Traprenovatie
 • Inspiratie
 • Over ons
Home / Soorten trappen

Soorten trappen

Wanneer je op zoek bent naar een trap, dan zijn er verschillende soorten trappen waar je uit kunt kiezen. Benieuwd naar alle mogelijkheden bij De Vries Trappen? Op deze pagina hebben we de verschillende type trappen uitgelicht.

Kies uit diverse type trappen

Voor welk type trap je uiteindelijk kiest, hangt ervan af wat je wensen zijn, maar ook wat het beste aansluit op de ruimte waar de trap komt te staan. Naast de verschillende type trappen kun je ook kiezen voor de stijl van de trap. Zo kun je bij ons terecht voor bijvoorbeeld klassieke trappen, moderne trappen en design trappen. Heb je na het lezen nog vragen? Dan kan je altijd contact met ons opnemen!

Open trap

Een open trap is een trap zonder stootborden. Je kijkt dan dus door de traptreden. Een open trap creëert een ruimtelijk gevoel in het interieur en zorgt voor meer licht. Een nadeel van een open trap is dat er meer warmteverlies kan ontstaan. De warmte beweegt vrijer door de ruimte en kan door de treden van de trap verloren gaan.

soorten trappen
soorten trappen

Dichte trap

In tegenstelling tot de open trap, zitten er bij de dichte trap wel stootborden tussen de treden. De trap is hierdoor prominent aanwezig en je kunt er alle kanten mee op. Je kunt bijvoorbeeld voor een trap gaan waarbij de treden en stootborden elkaar contrasteren. Dit geeft een verrassend en speels effect. Ook een trapkast is mogelijk wanneer je voor een dichte trap kiest.

soorten trappen
soorten trappen

Steektrap

Een steektrap is van alle soorten trappen misschien wel het meest simpel. Het is namelijk een rechte trap en met een rechte looplijn. De trap neemt hierdoor meer ruimte in en past goed in een grote ruimte waar de trap mag opvallen. Benieuwd hoe deze trapsoort eruit ziet? Hieronder staan twee voorbeelden van steektrappen.

soorten trappen
luxe trap

Onderkwart trap

De naam zegt het eigenlijk al. Een onderkwart trap is een trap waarbij de onderkant een kwartslag draait en vervolgens met een rechte steektrap doorgaat naar boven. Echter moet de ruimte waarin de trap geplaatst wordt bij dit type trap passen.

Halfslag trap
soorten trappen

Bovenkwart trap

Een bovenkwart trap is in principe hetzelfde als een onderkwart trap, echter zit bij dit trapsoort de draai in de bovenkant van de trap. Ook dit type moet passen bij de ruimte waarin de trap staat.

soorten trappen
soorten trappen

Dubbelkwart trap

Bij de dubbelkwart trap, ook wel tweekwart trap genoemd, zitten er twee draaiingen in trap. Aan de bovenkant en nogmaals aan de onderkant. Door een dubbelkwart trap te plaatsen is het toch mogelijk om in een kleine ruimte een trap naar boven te plaatsen. Voor een kleinere woning is dit een ideale oplossing.

soorten trappen
soorten trappen

Halfslag trap

De naam zegt het al, een trap met een halve slag erin. Een halfslag trap, ook wel spiltrap genoemd, is een trap die 180 graden draait, naar rechts of juist naar links. Dit is een vrij unieke trap en neemt relatief weinig ruimte in.

soorten trappen
soorten trappen

Bordestrap

Een bordestrap heeft een of meerdere plateaus. Dit maakt elkaar passeren makkelijker en creëert een extra rustpunt in de trap. Maar dit niet alleen, het geeft deze soort trap ook nog eens een unieke en luxe uitstraling!

soorten trappen
soorten trappen

Alle soorten trappen op een rij

Heb jij één overzicht nodig van alle soorten trappen? Bekijk de populairste trapsoorten in het rijtje hieronder.

 • Open trap
 • Dichte trap
 • Steektrap
 • Onderkwart trap
 • Bovenkwart trap
 • Dubbelkwart trap
 • Halfslag trap
 • Bordestrap

Overige type trappen

Naast bovenstaande trappen kun je ook bij ons terecht voor bijvoorbeeld een vaste zoldertrap, z-trapluie trap, molenaarstrapniveautrap of keldertrap. Een vaste trap naar zolder is veiliger dan een vlizotrap dankzij de trapleuning, groter aantrede en het feit dat de trap minder steil is. Een luie trap is een type trap met een grote aantrede, kleine optrede en kleine hellingshoek. Hierdoor is de trap veiliger om te belopen, ondanks dat het geen natuurlijke manier van traplopen is door de grotere aantrede. Zoek je een keldertrap? Dan kun je bijvoorbeeld een steektrap of halfslag trap samenstellen via Trappenmaat en deze zelf monteren.

Heb je een middenboomtrap of muizenboomtrap? En zoek je nieuwe traptreden? Ook dan kun je terecht in de webshop van Trappenmaat.

Geïnspireerd geraakt door de trappen en trapvormen?

Zoals te zien is heeft De Vries Trappen een ruime keus uit verschillende soorten trappen en trapvormen. Wil je graag nog meer inspiratie opdoen? Bekijk dan onze inspiratie pagina. Je kan altijd kosteloos een offerte aanvragen.

Stel een trap samen in onze configurator

Met behulp van de Trappenmaat configurator stel je een trap tot op de millimeter nauwkeurig samen, precies passend in iedere situatie. Kies één van de grondvormen en start direct met het samenstellen van je trap.

Trap op maat samenstellen

Veelgestelde vragen over soorten trappen

Welke soorten trappen zijn er?

Voor iedere situatie is er een bijpassende soort trap. Denk aan open en dichte trappen, maar ook de grondvorm hiervan. Voorbeelden van grondvormen zijn een rechte steektrap of een trap met draai, zoals de halfslag trap en dubbelkwart trap.

Welke trap kiezen?

Welke trap je moet kiezen hangt af van de beschikbare ruimte en persoonlijke smaak.