• Maatwerk trappen
  • Seriematige trappen
  • Next Step Traprenovatie
  • Inspiratie
  • Over ons
Home / Over ons / Historie

Historie

Al vier generaties lang wijdt De Vries Trappen zich met hart en ziel aan één doel: het maken van kwalitatief hoogwaardige trappen in elke vorm en maat, met liefde voor het vak gemaakt.

Vóór 1924

Meer dan 100 jaar ervaring

Onze geschiedenis in de wereld van trappen en houtbewerking begint met Feitze Jans de Vries, een aannemer met een eigen timmerbedrijf. De passie voor het vak werd doorgegeven van vader op zoon. Zoon Jan de Vries volgde na de lagere school de ambachtsschool. Hier kon je verschillende richtingen kiezen, zoals metaalbewerkingen, houtbewerking, schilderen. Hij koos voor de richting houtbewerking/ timmerman. Een met de hand getekende traptekening die Jan in 1916 maakte, hangt vandaag de dag nog steeds in het kantoor.

1924

Start aannemerij F. de Vries en Zn.

Vader Feitze Jans de Vries besluit in mei 1924 om voor zichzelf te beginnen en samen met zijn zonen Jan, Ubele en Lubbert een aannemersbedrijf te beginnen in Gorredijk. Deze aannemerij had ook een kleine werkplaats voor trappen en kozijnen. Afbeelding: Een van de allereerste foto's van de timmerfabriek F. de Vries en Zonen. Bron: De Vries Houtindustrie bestaat vijfenzeventig jaar - De Woudklank, 6 mei 1999

1924 – 1945

In 1937 stopt zoon Lubbert wegens gezondheidsredenen met het bedrijf. In 1940 was het oorlogstijd, het personeelsbestand dunde uit en alleen Jan Feitze, Ubele en één vaste medewerker bleven over. In 1941 komt Feitze Jans om het leven door verdrinking. In 1942 wordt de vennootschap opnieuw notarieel vastgelegd. De naam blijft hetzelfde, de vennoten zijn Jan Feitze de Vries en Ubele de Vries.

1945

Timmerfabriek Firma F. de Vries en Zn.

Het bedrijf ging na de oorlog verder als timmerfabriek zonder aannemersactiviteiten, dankzij zoon Jan Feitze. De nieuwe naam werd ‘Timmerfabriek Firma F. de Vries en Zn.’ Bron afbeelding: Facebook De Vries Kozijnen.

1945 – 1966

De productie van kozijnen en trappen groeide gestaag. In de periode tussen 1945 en 1955 hadden de zonen van J.F. de Vries, te weten Feitze en Ernst, ook af en toe al eens in het bedrijf rondgekeken. In 1956 werden zijn officieel bij akte als medewerkers in het bedrijf aangenomen. In 1958 stopte Ubele met het bedrijf. Jan F. de Vries ging verder samen met zijn zonen Feitze en Ernst. In 1964 wordt Firma F. De Vries en Zonen per 1 januari omgezet in de naamloze vennootschap Timmerfabriek de Vries N.V. Jan Feitze, Ernst en Feitze zijn aandeelhouders en beide zonen directeuren.

1966 - 1968

Afdeling trappen verhuist naar Terband

Wegens ruimtegebrek in Gorredijk wordt het bedrijf Petter in Terband erbij gekocht voor de trappen. Rond 1968 neemt Ernst de kozijnentak in Gorredijk op zich en Feitze de trappentak in Terband. De trappentak scheidt zich af van de rest van het bedrijf en komt op zichzelf te staan.

1971

De trappen verhuizen van Terband naar Heerenveen

F. De Vries uit Gorredijk exploiteert een trappenfabriek in Luinjeberd (Terband) maar heeft geen uitbreidingsmogelijkheden meer. Er wordt een industriehal gebouwd in Heerenveen en aan hem verkocht. Het pand in Terband aan de Aengwirderweg wordt verkocht aan de gemeente.

1975 – 1985

In 1975 wordt Trappenfabriek De Vries overgenomen door De Vries Holdingmaatschappij te Gorredijk. Alle aandelen van de trappenfabriek worden overgedragen, aandelen van de timmerfabriek De Vries Gorredijk B.V. waren al in de holding aanwezig. In 1983 is de werkloosheid onder bouwvakkers tot ongekende hoogte gestegen. De twee zusterbedrijven De Vries Gorredijk en Trappenfabriek Heerenveen zijn beide met hun producten voor de woningbouw goed voor ruim 10% van de woningmarkt.

1985

Twee extra hallen aan de Tinweg in Heerenveen in gebruik

In 1985 werd besloten over te gaan tot productie op grote schaal van VriHé scheidingswanden, waarvan de eerste order in 1983 al binnenkwam. Om dit nieuwe product te kunnen produceren neemt De Vries Trappen in 1985 twee extra hallen in gebruik aan de Tinweg in Heerenveen.

1988 – 2000 Het bedrijf uit handen van de familie de Vries en De Vries Trappen op eigen benen

Familie de Vries verkoopt in 1988 de aandelen van het bedrijf aan de Britse multinational Rugby Group. Anno 1997 maken elf Nederlandse bedrijven, waaronder De Vries Trappenfabriek in Heerenveen, deel uit van De Vries Groep. Deze holding valt onder Rugby. Rond 2000 verkoopt Rugby het bedrijf aan Doorwin. In 2000 koopt Ronald Wagelaar De Vries Trappen van Doorwin, waardoor het bedrijf op eigen benen komt te staan.

1994

De introductie van de CNC

Kun je je voorstellen dat als men vroeger honderd trappen bestelde, die allemaal met de hand gemaakt werden? Met de introductie van de eerste computergestuurde freesmachine (CNC) in 1994 werd de productie dan ook vele malen sneller en accurater. In 2016 is de fabriek uitgebreid met nieuwe modernere CNC's. Deze machines zijn multifunctioneler en zorgen ervoor dat we een grotere diversiteit aan bewerkingen extra kunnen doen.

2015

Introductie QRM

‘In april van dit jaar hebben we gekozen voor Quick Response Manufacturing, kortweg QRM’, licht Ronald Wagelaar toe. ‘Het is een manier van produceren met een heel korte doorlooptijd. Anders gezegd: we produceren alleen die trappen die de klant direct uitgeleverd wil krijgen, waardoor je de tussenvoorraad verkleint.

2016

Next Step, de volgende stap

Toen we zagen dat de vuren trappen die wij opleverden veelal direct na oplevering werden bekleed met bijvoorbeeld tapijt of laminaat vonden we dat erg zonde en dus gingen we op zoek naar een alternatief. Zo is uiteindelijk het product Next Step ontstaan: vurenhout traptreden waar een HPL-toplaag op zit. De volledige Next Step treden worden sinds 2017 gemaakt in Kampen. Onze renovatietak Next Step Traprenovatie in Emmeloord gebruikt overzettreden van hetzelfde materiaal om traprenovaties mee uit te voeren.

Meer over onze Next Step producten
2019

Webshop Trappenmaat gaat live

Wat iedereen in de bouw het liefste wil, is zijn of haar trap zo snel mogelijk in huis hebben. Normaliter produceren én monteren wij de trap, maar wat nou als je dat laatste heel goed zelf kunt? Voor deze doelgroep hebben we de webshop Trappenmaat gemaakt. In acht simpele stappen bestel je jouw trap op maat. Deze wordt vervolgens vanaf 6 werkdagen bij je afgeleverd als bouwpakket.

Naar de webshop
2021

De Vries Trappen neemt Harryvan Kozijnen over

Hoewel De Vries Trappen eerder afscheid nam van kozijnen, komen die twee nu weer dichter bij elkaar. In 2021 namen de aandeelhouders van De Vries Trappen namelijk het bedrijf Harryvan Kozijnen uit Slochteren over.

Meer over Harryvan Kozijnen
2023

De Vries Trappen koopt pand aan de overkant

Ze zeggen vaak "Het pand van de buren komt maar één keer te koop". Gelukkig voor ons was dat in dit geval twee keer en waren wij dit keer de gelukkige koper. Wij waren namelijk op zoek naar een andere ruimte om de productie van onze traptorens onder te brengen. Daarnaast hadden we een extra opslagplek nodig, omdat we in het huidige pand vol gegroeid zijn. Op woensdag 1 november 2023 vond de sleuteloverdracht plaats van het pand aan IJzerweg 4, het pand tegenover ons pand aan de Tinweg 4. De productie van onze traptorens, die momenteel in Kampen plaatsvindt, zal worden verplaatst naar Heerenveen.