• Maatwerk trappen
 • Seriematige trappen
 • Next Step Traprenovatie
 • Inspiratie
 • Over ons
Home / Houtsoorten

Houtsoorten

Binnen De Vries Trappen maken wij gebruik van verschillende houtsoorten voor de trappen. De soorten hout verschillen in hardheid, prijs, kleur en andere eigenschappen. Om de juiste keuze te maken voor jouw trap is het belangrijk om deze verschillen op een rijtje te hebben.

Populaire soorten hout

Twee belangrijke houtsoorten kunnen onderverdeeld worden: naaldhout en hardhout. Binnen naaldhout en hardhout vind je namelijk tal van andere soorten hout. De meest populaire mogelijkheden lichten wij toe.

Naaldhout

Naaldhout is afkomstig van naaldbomen, zoals sparren, dennen, en dergelijke. Dit type hout staat bekend om zijn duurzaamheid, lichtheid en relatieve betaalbaarheid, waardoor het een populaire keuze is voor trappenbouw. Populaire houtsoorten binnen deze categorie zijn bijvoorbeeld dennenhout, sparrenhout en vurenhout.

Vurenhout

Vuren is de houtsoort die het meest gebruikt wordt in Nederland. Dat is ook niet zo gek, het is een relatief goedkope houtsoort. Deze houtsoort groeit voornamelijk in Europa en Noord-Azië en valt in de categorie naaldhout. De draad in deze houtsoort is recht en de nerven zijn fijn. De kleur van het hout is bijna wit tot bleek geelbruin. Bij De Vries Trappen wordt dit hout dekkend wit gegrond. Vurenhout is relatief laag geprijsd.

Lees meer over vurenhout

Hardhout

Hardhout is net iets steviger dan vurenhout. Hierdoor kraakt het minder en is het over het algemeen ook mooier af te werken. Hardhout komt bij de Vries Trappen van verschillende houtsoorten, waaronder essen-, beuken- en eikenhout. Ook hardhout is relatief laag geprijsd, maar valt duurder uit dan vurenhout.

Lees meer over hardhout

Beuken

Een populaire houtsoort bij De Vries Trappen is beuken. Deze houtsoort groeit in Europa en wordt gemaakt van loofhout (hardhout). Het kernhout is witachtig tot licht geel/bruin. Daarnaast loopt de draad in het hout recht en is nerf erg fijn, hierdoor krijgt het hout over het algemeen een cleanere look. De prijsklasse van beukenhout is gemiddeld.

Lees meer over beuken

Essen

Essenhout groeit in Europa en wordt gemaakt van loofhout (hardhout). De kleur van dit hout varieert van wit tot geelachtig of licht geel/bruin. Hoe langer essen aan het licht wordt blootgesteld, hoe geler het wordt. Het hout is goed te onderscheiden van andere houtsoorten omdat het meer ‘vlamt’. Voor essenhout geldt dat de draad in het hout recht is maar de nerf juist grof. Essen valt in een hogere prijsklasse.

Lees meer over essen

Eiken

Eikenhout groeit in Europa en behoort net zoals essen en beuken tot de houtsoort loofhout (hardhout). Het eikenhout heeft een geelbruine tot donkerbruine kleur. Ook eikenhout ‘vlamt’, maar minder dan essenhout. Verder heeft eikenhout ook noesten/kopscheuren in het hout. De draad in eikenhout is recht en de nerf in het hout is matig tot grof. Eikenhout behoort tot de relatief duurdere prijsklasse.

Lees meer over eiken

Tropische houtsoorten

Naast naaldhout en hardhout zijn tropische houtsoorten ook mogelijk voor trappen. De Vries Trappen kiest hier bewust niet voor, ze zijn namelijk niet duurzaam. Er zijn goede alternatieven voor tropische houtsoorten, zoals de eerder genoemde houtsoorten in combinatie met oliën. Hieronder vind je diverse voorbeelden van tropische houtsoorten die wij als trappenspecialist vermijden.

Mahonie

Mahoniehout, ook wel bekend als mahonie, is een soort hardhout dat afkomstig is van verschillende tropische bomen. Het hout wordt vaak gebruikt in meubelproductie, de bouw en andere toepassingen. Mahoniehout heeft enkele opvallende kenmerken, zoals een diepe roodbruine tot donkerrode kleur, een gelijkmatige textuur en een unieke glans.

Lees meer over mahonie

Merbau

Merbau is een hardhoutsoort afkomstig uit Zuidoost-Azië en de Stille Zuidzee-regio. Het wordt vaak gebruikt in verschillende bouw- en houtbewerkingstoepassingen. Voordelen van merbau zijn de hardheid en de diepe, rijke roodbruine tot donkerrode kleur.

Lees meer over merbau

Iroko

Iroko is een hardhoutsoort afkomstig uit West-Afrika, met name uit landen zoals Nigeria, Kameroen en Ivoorkust. Het hout van iroko varieert van lichtgeel tot goudbruin. Na verloop van tijd kan het hout donkerder worden. Irokohout wordt vaak gebruikt voor verschillende toepassingen, waaronder meubels, deuren, ramen, fineer, snijwerk en ornamenten.

Lees meer over iroko

Verschillende houttinten

Bij De Vries Trappen zijn de hardhoutsoorten beuken, essen en eiken erg populair. Het fijne aan deze houtsoorten is dat we ze met olie of lak een mooie natuurlijk houttint look kunnen geven. Deze olie en lak geven daarnaast ook een goede beschermlaag tegen vocht en viezigheid. Hieronder zie je wat voorbeelden van die verschillende behandelingen.

Kleurolie Essen PureEssen | Pure
Kleurolie Eiken Mud LightEiken | Mud light
Kleurolie Eiken CharcoalEiken | Charcoal
Kleurolie Essen MahoganyEssen | Mahogany
Essen chocolateEssen | Chocolate

Next Step designs

Next Step is geschikt voor het renoveren van een huidige trap. Bij Next Step wordt gewerkt met overzettreden die zijn voorzien van HPL (high pressured laminate). Next Step komt in allerlei soorten kleuren en designs. Het materiaal zorgt daarnaast ook nog eens voor dat de trap slijtvast en krasvrij blijft. Verder zit er een antislip profiel verwerkt in HPL waardoor uitglijden op de trap verleden tijd is. De prijsklasse van Next Step valt in dezelfde categorie als essen.

Bergen Ash
Chalet OakChalet Oak
Glen Oak
Michigan Elm
Monocrete
Night AshNight Ash
Narvin DockNarvic Dock
Noce RomanticaNoce Romantica
River PineRiver Pine
Snow WhiteSnow White
Sunday Oak
Wenge

Alle houtsoorten op een rijtje

Voor het gemak hebben we alle houtsoorten op een rijtje gezet:

 • Naaldhout
 • Vurenhout
 • Hardhout
 • Beukenhout
 • Essenhout
 • Eikenhout
 • Mahonie
 • Merbau
 • Iroko

Zin in nog meer inspiratie?

Op onze inspiratiepagina kun je nog meer lezen over de mogelijkheden die wij aanbieden!

Laat je inspireren!