• Maatwerk trappen
 • Seriematige trappen
 • Next Step Traprenovatie
 • Inspiratie
 • Over ons
Home / Trap onderdelen

Trap onderdelen

Op deze pagina vind je een overzicht van alle trap onderdelen waar jouw trap uit bestaat. In de communicatie over een nieuwe trap kan het handig zijn om deze namen te kennen en te weten hoe een trap in elkaar zit, zodat we jou zo goed mogelijk van dienst kunnen zijn.

Basis trap onderdelen

 1. 1. Trede
 2. 2. Leuning
 3. 3. Spillen (abc)
 4. 4. Boom
 5. 5. Baluster (of spijl)
 6. 6. Dekregel
 7. 5 + 6 = Balustrade

Betekenis van trap onderdelen

De trap vormt een rijke bron van specialistische termen. Dagelijks spreken we over trappen, waardoor we af en toe vaktaal gebruiken die voor jou mogelijk onbekend is. Om te zorgen dat je niet in de war raakt door alle traptermen, hebben we de belangrijkste termen overzichtelijk voor je samengebracht.

Traptrede

Het horizontale vlak waar je jouw voet op plaatst. Deze kan recht of verdreven zijn. Recht is vanzelfsprekend een rechthoekige trede, terwijl een verdreven trede een smal en breed gedeelte heeft.

Lees meer over traptreden

Leuning

Leuning die aan de muur wordt bevestigd. Hier kun je jezelf aan vasthouden wanneer je de trap op- of af loopt.

Lees meer over trapleuningen

Spil

De verticale paal op de vloer waar de trap op steunt, bestaande uit hoofdspillen en hulpspillen.

Lees meer over de trapspil

Boom

De traptreden worden in of op de trapboom geplaatst. De boom kan voorzien worden van nesten, waarin de treden worden geplaatst. Ook kunnen de treden op de boom worden geplaatst. We spreken dan van een keepboomtrap. De buitenboom/muurboom wordt tegen de muur geplaatst, de binnenboom zit vast aan de trapspil.

Lees meer over trapbomen

Baluster of spijl

De spijlen die de onderregel en de dekregel van de balustrade of het vloerhek verbinden

Lees meer over balusters

Dekregel

Handregel aan de bovenzijde van de balustrade of het vloerhek

Balustrade

Hekwerk dat aan de trapboom is bevestigd, met dezelfde stijgingshoek als de trap.

Lees meer over balustrades

Vloerhek

Ook wel verdiepingshek of traphek genoemd. Hekwerk op de verdieping om te voorkomen dat je naar beneden valt.

Lees meer over traphekken

Stootborden

Het verticale plankje tussen de traptreden. Hierdoor krijg je een dichte trap.

Lees meer over stootborden

Slijtstrips

Een strip die op de traptrede wordt geplaatst om deze antislip te maken. Tijdens het belopen van de trap wordt de voet erdoor geremd.

Lees meer over slijtstrips

Bekijk alle traptermen

We hebben nu de basisonderdelen van een trap besproken, maar er zijn nog veel meer belangrijke traptermen. Ooit gehoord bijvoorbeeld van de ‘klimlijn’ of ‘doorloophoogte’? Dit zijn geen trap onderdelen, maar deze termen hebben wel met trappen te maken. De belangrijkste traptermen hebben wij voor jou op een rijtje gezet.

Zelf een trap samenstellen

Wist je dat je bij ons jouw eigen trap kunt samen stellen en deze als bouwpakket op een door jou gekozen locatie kunt laten afleveren? Dat kan namelijk via Trappenmaat. In de configurator ga je alle trap onderdelen stap voor stap bij langs, voer je jouw eigen maten in en zo bestel je eenvoudig jouw eigen bouwpakket trap op maat!

Stel een trap samen in onze configurator

Met behulp van de Trappenmaat configurator stel je een trap tot op de millimeter nauwkeurig samen, precies passend in iedere situatie. Kies één van de grondvormen en start direct met het samenstellen van je trap.

Trap op maat samenstellen

Bestel losse traprenovatie onderdelen

Is jouw trap versleten? En wil je graag je oude trap renoveren? Bestel dan losse traponderdelen en doe je eigen traprenovatie. Kies bijvoorbeeld voor hoogwaardige overzettreden, stootborden, plinten en vloeren.

Losse onderdelen bestellen