• Maatwerk trappen
  • Seriematige trappen
  • Next Step Traprenovatie
  • Inspiratie
  • Over ons
Home / Maatwerk trappen / Luie trappen

Luie trappen

Een trap met een grote aantrede, kleine optrede en een kleine hellingshoek, dan hebben we het over luie trappen. Dit type trap is een goede optie wanneer er voldoende ruimte beschikbaar is. Daarnaast is een luie trap relevant voor grote groepen mensen. Luie trappen vind je dan ook vaak in zwembaden en openbare gebouwen.

Wat is een luie trap?

Zoals gezegd beschikt een luie trap over een grote aantrede en kleine oploop. De aantrede is de horizontale afstand tussen 2 opeenvolgende traptreden. De oploop is daarentegen de verticale afstand tussen 2 opeenvolgende traptreden. Aan de ene kant zijn luie trappen makkelijk te belopen vanwege de kleine oploop.

Aan de andere kant kan de grote aantrede ook voor ongemak zorgen, omdat de manier van traplopen niet geheel natuurlijk is. Het is dan wellicht nuttiger om voor een reguliere steektrap of bordestrap te kiezen. Daarnaast is het belangrijk om voldoende ruimte in de woning te hebben voor een luie trap. De hellingshoek is nou eenmaal kleiner dan bij andere soorten trappen, dus zal de trap een grotere afstand in beslag nemen.

houten traptreden
Houten trap
houten traptreden
Next Step traptreden

Luie trap afmetingen

De afmetingen van een luie trap kunnen verschillen. Er wordt bijvoorbeeld pas over een luie trap gesproken bij een optrede van 0,165 à 0,175 cm of minder. Het is daarnaast afhankelijk van de beschikbare ruimte en mogelijke looplijn.

De looplijn van deze trap

Een looplijn van een trap is van belang wanneer je kijkt naar het comfort, gemak en naar veiligheid. De looplijn is een denkbeeldige lijn die weergeeft hoe een trap op een veilige en comfortabele manier belopen kan worden. Een looplijn van de trap is cruciaal bij het creëren van trappen.

Wanneer er een lichte helling is, vanwege de kleine optrede en grote aantrede, dan wordt er gesproken over een luie trap. De looplijn en hellingshoek is dan logischerwijs minder steil. Over het algemeen wordt een trap met een helling met minder dan 45 graden een luie trap genoemd. Soms zal je nauwelijks merken dat je de trap op- of afloopt.

Maximale optrede van een luie trap

Het Bouwbesluit bepaalt dat er een maximale optrede voor trappen is. Voor nieuwbouwhuizen mag de maximale optrede maximaal 0,188 meter hoog zijn. Wanneer een trap andere gebruiksfuncties heeft, zoals voor ontvluchten, dan mag de optrede maximaal 0,21 meter hoog zijn. Desondanks zal een luie trap een zeer lage optrede hebben. Bij een optrede van 0,165 à 0,175 cm of minder, wordt er gesproken over een luie trap. We hebben de regels over trappen op een rijtje gezet.

luie trappen
regels trappen

Luie trap kopen? Vraag een offerte aan!

Ben je geïnteresseerd in het kopen van een luie trap? Dan vraag je gemakkelijk een offerte aan bij De Vries Trappen. Wil je een bezoek brengen aan onze showroom? Plan dan een afspraak in. Wij zijn op afspraak via jouw aannemer of dealer geopend. Wanneer je zelf je eigen trap kunt plaatsen, neem dan eens een kijkje bij Trappenmaat van De Vries Trappen. Hier bestel je jouw eigen bouwpakket dat je zelf in elkaar kunt zetten!

Ben je uitgekeken op je trap of is hij toe aan renovatie? Kies dan voor traprenovatie door Next Step Traprenovatie! Het is wel belangrijk dat er voldoende ruimte is om een luie trap te realiseren.