• Maatwerk trappen
  • Seriematige trappen
  • Next Step Traprenovatie
  • Inspiratie
  • Over ons
Home / Soorten hout

Soorten hout

Binnen De Vries Trappen maken wij gebruik van verschillende soorten hout voor de trappen. De houtsoorten verschillen in hardheid, prijs, kleur en andere eigenschappen. Om de juiste keuze te maken voor jouw trap is het belangrijk om deze verschillen op een rijtje te hebben. Wat zijn de verschillende voordelen van de verschillende soorten hout.

Vurenhout

Vuren is de houtsoort die het meest gebruikt wordt in Nederland. Dat is ook niet zo gek, het is een relatief goedkope houtsoort. Deze houtsoort groeit voornamelijk in Europa en Noord-Azië en valt in de categorie naaldhout. De draad in deze houtsoort is recht en de nerven zijn fijn. De kleur van het hout is bijna wit tot bleek geelbruin. Bij De Vries Trappen wordt dit hout dekkend wit gegrond. Vurenhout is relatief laag geprijsd.

Basis vuren
soorten trappen

Hardhout

Hardhout is net iets steviger dan vurenhout. Hierdoor kraakt het minder en is het over het algemeen ook mooier af te werken. Hardhout komt bij de Vries Trappen van verschillende houtsoorten, waaronder yellow poplar en gevingerlast beuken. Ook hardhout is relatief laag geprijsd, maar valt duurder uit dan vurenhout.

Turijn hardhout trap met Next Step treden Groothuis Bouw - 5
Turijn hardhout trap met Next Step treden Groothuis Bouw - 2
Turijn hardhout trap met Next Step treden Groothuis Bouw - 3
Turijn hardhout trap met Next Step treden Groothuis Bouw

Beuken

Een populaire keuze hout bij De Vries Trappen is beuken. Deze houtsoort groeit in Europa en wordt gemaakt van loofhout (hardhout). Het kernhout is witachtig tot licht geel/bruin. Daarnaast loopt de draad in het hout recht en is nerf erg fijn, hierdoor krijgt het hout over het algemeen een cleanere look. De prijsklasse van beukenhout is gemiddeld.

Verschillende houtsoorten en tinten

Bij De Vries Trappen zijn de hardhout soorten beuken, essen en eiken erg populair. Het fijne aan deze houtsoorten is dat we ze met olie of lak een mooie natuurlijk houttint look kunnen geven. Deze olie en lak geven daarnaast ook een goeie beschermlaag tegen vocht en viezigheid. Hieronder zie je wat voorbeelden van die verschillende behandelingen. We maken geen gebruik van tropische houtsoorten zoals mahonie, maar daarvoor zijn voldoende alternatieven.

 

Essen | Pure
Eiken | Mud light
Eiken | Charcoal
Essen | Mahogany
Essen | Choclate

Essen

Essenhout groeit in Europa en wordt gemaakt van het houtsoort loofhout (hardhout). De kleur van dit hout varieert van wit tot geelachtig of licht geel/bruin. Hoe langer essen aan het licht wordt blootgesteld, hoe geler het wordt. Het hout is goed te onderscheiden van andere houtsoorten omdat het meer ‘vlamt’. Voor essenhout geldt dat de draad in het hout recht is maar de nerf juist grof. Essen valt in een hogere prijsklasse.

Next Step overzettreden

Next Step is geschikt voor het renoveren van een huidige trap. Bij Next Step wordt gewerkt met overzettreden die zijn voorzien van HPL (high pressured laminate). Next Step komt in allerlei soorten kleuren en designs. Het materiaal zorgt daarnaast ook nog eens voor dat de trap slijtvast en krasvrij blijft. Verder zit er een antislip profiel verwerkt in HPL waardoor uitglijden op de trap verleden tijd is. De prijsklasse van Next Step valt in dezelfde categorie als essen.

Hieronder zie je verschillende mogelijkheden bij de keuze van een Next Step trap.

Next Step designs

Bergen Ash
Chalet OakChalet Oak
Glen Oak
Michigan Elm
Monocrete
Night AshNight Ash
Narvin DockNarvic Dock
Noce Romantica
River PineRiver Pine
Snow WhiteSnow White
Sunday Oak
Wenge

Eiken

Eikenhout groeit in Europa en behoort net zoals essen en beuken tot het houtsoort loofhout (hardhout). Het eikenhout heeft een geelbruine tot donkerbruine kleur. Ook eikenhout ‘vlamt’ maar minder dan essenhout. Verder heeft eikenhout ook noesten/kopscheuren in het hout. De draad in eikenhout is recht en de nerf in het hout is matig tot grof. Eikenhout behoort tot de relatief duurdere prijsklasse.

Zin in nog meer inspiratie?

Op onze inspiratiepagina kun je nog meer lezen over de mogelijkheden die wij aanbieden!

Ga naar de inspiratiepagina