• Maatwerk trappen
  • Seriematige trappen
  • Next Step Traprenovatie
  • Inspiratie
  • Over ons
Home / Maatwerk trappen / Hardhouten trap

Hardhouten trap

Bij De Vries Trappen kun je kiezen uit een ruim assortiment aan houtsoorten voor jouw houten trap. De meest voorkomende houtsoort is vurenhout. Hoewel dit op het oog misschien niet zo veel lijkt te verschillen van hardhout, is er wel degelijk verschil. Bovendien is hardhout verkrijgbaar in allerlei verschillende soorten. Wist je bijvoorbeeld dat essen, eiken en beuken verschillende soorten hardhout zijn?

Wat is hardhout?

Hardhout is een term voor de hardere, duurzame houtsoorten. Hardhout heeft vaak kleine noesten, of is helemaal noesten-vrij. Hierdoor is deze houtsoort strakker af te werken (zonder zichtbaar houtmotief). Over het algemeen heeft hardhout een lange levensduur en kan het goed tegen een stootje!

Wat is het verschil tussen hardhout en vurenhout?

Hardhout is steviger dan vurenhout, waardoor het minder snel beschadigt. Vurenhout is echter weer makkelijker te bewerken. Daarom kunnen we deze sneller produceren dan een hardhouten trap. Met hardhout is echter meer mogelijk dan met vurenhout. Essen, eiken of beuken zijn prachtig te behandelen met olie of lak en kunnen in verschillende tinten afgewerkt worden. Ieder met hun specifieke ’tekening’. Geschilderde hardhouten trappen zijn steviger, kraken minder (door de mindere ‘werking’ van het hout) en zijn strakker af te werken.

Basis hardhouten trap

Voor hardhouten trappen die geschilderd worden gebruiken wij twee houtsoorten: gevingerlast beuken voor de treden en yellow poplar voor de bomen. Dit zijn stevige hardhoutsoorten die mooi strak af te werken zijn.

Voorbeelden witte hardhouten trap

Bekijk deze hardhouten trap (trap ‘Londen’) en nog vele andere trappen met witte traptreden op onze inspiratiepagina.

hardhouten trap

Natuurlijke houtkleur behouden?

Een trap kan volledig in houtkleur worden uitgevoerd, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen de treden en stootborden in een houtkleur uit te laten voeren. Met verschillende olie en laksoorten kunnen wij hardhout precies de kleur geven die bij jouw interieur aansluit! Bekijk hieronder enkele voorbeelden.

 

Essen
Beuken
Eiken

Geolied hardhout

Door verschillende oliën te gebruiken kunnen we de verschillende hardhoutsoorten nog weer een totaal andere look geven. Daarnaast is een voordeel van de olie dat het hout beschermd is tegen vocht en viezigheid.

Lees meer

Alternatief voor hardhout

Next Step is een product dat heel erg kan lijken op hardhout, maar het is geen hardhout. Next Step traptreden zijn uitgevoerd met een vuren kern, waar een HPL toplaag (high pressure laminate, oftewel hoge druk laminaat) op zit. Onder hoge druk worden meerdere lagen samengeperst (gelamineerd), één van die lagen is een laag met het Next Step design van de trede. Dit kan een houtlook zijn, maar ook een betonlook. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Traprenovatie met Next Step

Next Step is een product dat wordt toegepast in de vorm van nieuwe traptreden, maar er worden ook overzettreden van gemaakt. Deze overzettreden worden over de bestaande trap geplaatst en op deze manier wordt de trap gerenoveerd. Bekijk alle verschillende designs en de mogelijkheden op de website van Next Step.

Kies voor traprenovatie