• Maatwerk trappen
  • Seriematige trappen
  • Next Step Traprenovatie
  • Inspiratie
  • Over ons
Home / Nieuws / Trappen brandwerend impregneren

Trappen brandwerend impregneren

03 februari 2021

Wanneer er brand uitbreekt, kan de trap in bepaalde situaties de enige vluchtroute naar buiten zijn. Dit is de reden dat voor sommige trappen, bijvoorbeeld in openbare ruimtes, wordt voorgeschreven dat deze aan brandklasse B (30 minuten brandwerend) moeten voldoen. Men denkt over het algemeen dat je hier een betonnen trap voor nodig hebt of een trap van tropisch hardhout met een hele hoge dichtheid. Er bestaat echter een duurzamer, en in de meeste gevallen een goedkoper, alternatief: geïmpregneerd vurenhout. Al zo’n vijf tot tien jaar werken we hiervoor samen met partner Juro Coating. Jaarlijks impregneert Juro Coatings zo’n vijftig tot honderd trappen voor ons, waardoor deze trappen aan brandklasse B voldoen. In dit artikel legt Peter Schepers, directeur van Juro Coating, uit hoe deze trappen vervolgens brandwerend worden gemaakt.

Nadat de bestelling ons eigen productieproces heeft doorlopen en alle traponderdelen klaar zijn worden deze naar Juro gebracht. Dit is slechts enkele straten bij ons vandaan, dus dit kan supersnel gedaan worden door een van onze medewerkers op de heftruck. Maar wat gebeurt er nadat de trappen zijn afgeleverd?

Dompelen in de impregnering

“Gezien de levertijd moeten we vaak eigenlijk direct beginnen met de trappen”, vertelt Peter Schepers, directeur van Juro Coating. “De traponderdelen moeten minstens drie keer ‘gedompeld’ worden. Dat betekent dat het hout een ketel met impregneermiddel in gaat en hier volledig in wordt ondergedompeld. De vloeistof staat onder lichte druk (vacuüm) zodat het hout het nog beter opneemt. Na elke dompeling moet het hout eerst weer drogen. Dit gebeurt eerst aan de lucht, later gaat het de droogkamer in. Zomers gaat het proces sneller, de temperatuur is dan hoger dus gaat het vocht er sneller uit. In de winter duurt het wat langer. Elke dompeling doen we in ongeveer drie dagen, dus in totaal ben je al gauw negen dagen verder. In principe is het proces makkelijk om uit te voeren, maar doordat het een paar keer herhaald moet worden duurt het langer. ”

Verschil per houtsoort

Niet voor iedere houtsoort gaat het proces zo gemakkelijk. “Hoe lichter het hout, des te moeilijker het wordt om het hout dusdanig te impregneren dat het voldoet aan een brandklasse”, vertelt Peter. “Vurenhout neemt relatief makkelijk op, maar beuken daarentegen moet er vaker in wil dat voldoende impregnering hebben opgenomen. Vurenhout zou je zonder vacuümdruk kunnen dompelen en dan neemt het nog genoeg impregnering op. Beuken of berken neemt heel slecht op, dus hier is vacuümdruk wel noodzakelijk om aan de brandklasse te kunnen voldoen.”

Next Step brandwerend impregneren

Wist je dat ook onze met HPL beklede treden van Next Step brandwerend geïmpregneerd kunnen worden? Next Step traptreden zijn uitgevoerd met een vuren kern, waar een HPL toplaag (high pressure laminate, oftewel hoge druk laminaat) op zit. Onder hoge druk worden meerdere lagen samengeperst (gelamineerd), één van die lagen is een laag met het Next Step design van de trede. Dit kan een houtlook zijn, maar ook een betonlook. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Meer over Next Step

Brandklassen

Hoe zit dat eigenlijk met die brandklassen? “Als we het over brandklasse A hebben, dan hebben het bijvoorbeeld over betonnen trappen. Deze zijn eigenlijk onbrandbaar. Brandklasse B betekent dat iets brandbaar is, maar wel voldoet aan de NEN-norm 13501 en dus kan dienen als goede vluchtweg. Vervolgens heb je brandklassen C, D, E, enzovoorts. Een vuren trap die niet geïmpregneerd is, valt bijvoorbeeld onder klasse D/E. Dat betekent dus dat het gewoon brandt. Om een bepaalde klasse te halen zijn er rapporten voorgeschreven die vertellen hoeveel impregneer middel per kubieke meter hout we moeten gebruiken.”

Houtentrap voor veiligheid tijdens brand

“Voor een houten brandtrap is brandklasse B eigenlijk het hoogst haalbare. Je kunt een houten trap niet dusdanig impregneren dat het helemaal niet verbrandt, de trap kan hooguit langer blijven staan tijdens een brand maar uiteindelijk gaat de hele trap eraan. Zelfs metaal brandt uiteindelijk op. Sterker nog, een metalen trap valt bij een bepaalde temperatuur in één klap helemaal uit elkaar, terwijl een houten trap veel geleidelijker brandt en intussen nog beloopbaar blijft. Denk maar aan een blokje hout dat in de kachel ligt. Dat kan wel een uur branden. Metaal kan in een kwartier al zo warm worden, dat het helemaal instort. Op de betonnen trap (brandklasse A) na, is een houten trap dus het meest veilig.”

Traponderdeel met brandvertragende impregnering
Traponderdeel met brand neutrale witte coating

Brand neutrale coating

Na het impregneren van het hout wordt er een coating aangebracht. Welke coating wordt aangebracht is erg belangrijk. Peter legt het uit: “Als je een coating op een trap zou zetten die niet brandwerend is (een verkeerd product dus), voeg je juist weer iets brandbaars toe aan de trap dat je eerdere werk tenietdoet. Daarom zetten wij altijd nog een brand neutrale coating over het product. Brand neutraal is iets anders dan brandvertragend. De coating hoeft ook niet brandvertragend te zijn, de vertraging is door de impregnering al in de onderdelen zelf toegepast. Een brand neutrale coating voegt niks toe aan de brandvertraging, maar doet er ook geen afbreuk aan.”

Afwerken van de trap

“De trap is als het ware gegrond met de brand neutrale coating. Vaak zien we dat de trap later, in het werk zelf, nog wordt afgeschilderd. Dit gebeurt vaak met verf die niet getest is op zijn brandgedrag. Nou is de hoeveelheid verf dusdanig minimaal dat het waarschijnlijk geen invloed heeft op het brandgedrag, maar dat weet niemand zeker en is haast ook onmogelijk te testen. Als men dat wil, kunnen wij ook een brand neutrale afwerking aanbrengen waardoor afschilderen niet meer nodig is. Namelijk blanke, semi-transparante of dekkende olie, lak of beits,” aldus Peter Schepers.

Traponderdelen worden afgeleverd bij Juro
Traponderdelen komen uit de spuitautomaat

Vraag een vrijblijvende offerte aan voor jouw brandwerende trap!

Offerte aanvragen