• Maatwerk trappen
  • Seriematige trappen
  • Next Step Traprenovatie
  • Inspiratie
  • Over ons

Een brandtrap of vluchttrap buiten kan van levensbelang zijn in geval van brand of andere noodsituaties. Maar wanneer is een brandtrap eigenlijk verplicht en waar moet je op letten bij het kopen of installeren van een vluchttrap? In deze tekst geven we je antwoord op deze vragen en meer.

Wanneer is een brandtrap verplicht?

Het Bouwbesluit schrijft voor in welke gevallen een vluchttrap verplicht is. Zo is bijvoorbeeld een brandtrap buiten verplicht bij gebouwen hoger dan 20 meter, bij gebouwen waarin meer dan 10 personen tegelijk aanwezig kunnen zijn op een verdieping hoger dan de eerste verdieping en bij gebouwen waarin de vloer van een verblijfsgebied meer dan 13 meter boven maaiveld is gelegen.

Brandtrap en het bouwbesluit

Wanneer je een brandtrap of vluchttrap gaat kopen is het belangrijk om te letten op de certificering en keuring van de trap. Een gecertificeerde vluchttrap voldoet aan alle wettelijke eisen en biedt de garantie op een veilige evacuatie bij brand of andere noodsituaties. Ook is het van belang om de trap op de juiste wijze te installeren en te onderhouden.

Verschillende brandklassen

Betonnen trappen behoren tot brandklasse A, wat betekent dat ze onbrandbaar zijn. Trappen die aan brandklasse B voldoen, zijn brandbaar maar kunnen dienen als veilige vluchtroute en voldoen aan de NEN-norm 13501. Een vurenhouten trap die niet geïmpregneerd is, valt onder brandklasse D/E en zal dus gewoon branden tijdens een brand. Brandtrappen in openbare ruimtes dienen minimaal aan brandklasse B te voldoen.

Trappen brandwerend impregneren

Lees meer over de manier waarop bij houten trappen brandwerend impregneren. Dit is een goedkoper en duurzamer alternatief voor betonnen en metalen trappen.

Lees meer

Brandtrap van geïmpregneerd vurenhout

Veel mensen denken dat het nodig is om een betonnen trap of trap van tropisch hardhout met een hoge dichtheid te nemen, om aan de criteria qua brandwerendheid te kunnen voldoen. Maar er is een duurzamer en goedkoper alternatief: geïmpregneerd vurenhout.

Een voordeel van een geïmpregneerde vurenhouten brandtrap ten opzichte van andere materialen, zoals metaal, is dat deze geleidelijker brandt en intussen nog beloopbaar blijft. Metaal kan in een kwartier al zo warm worden dat het instort, terwijl een houten trap langer blijft staan tijdens een brand.

Bovendien is een houten trap in de meeste gevallen duurzamer en goedkoper dan bijvoorbeeld een betonnen trap of een trap van tropisch hardhout. Echter, de hoogst haalbare brandklasse voor een houten trap is B, wat betekent dat deze nog steeds brandbaar is maar wel voldoet aan de NEN-norm 13501 en dus kan dienen als een goede vluchtweg.

Next Step voor jouw brandtrap

Wist je dat ook onze Next Step traptreden brandwerend geïmpregneerd kunnen worden? Deze treden hebben een vuren kern en zijn voorzien van een toplaag van HPL (High Pressure Laminate) die onder hoge druk samengeperst wordt. Het design van de treden kan variëren, van een houtlook tot een betonlook en meer. Eindeloze mogelijkheden om uit te kiezen dus!

Brandtrap kopen?

Heb je nog vragen over brandtrappen? Neem dan gerust contact met ons op. Ben je benieuwd naar de kosten van een brandtrap voor jouw bouwproject? Vraag dan een vrijblijvende offerte bij ons aan.

Offerte aanvragen