• Maatwerk trappen
  • Seriematige trappen
  • Next Step Traprenovatie
  • Inspiratie
  • Over ons
  • Werken bij

Een brandtrap of vluchttrap buiten kan van levensbelang zijn in geval van brand of andere noodsituaties. Maar wanneer is een brandtrap eigenlijk verplicht en waar moet je op letten als je een brandtrap wil kopen of installeren? In deze tekst geven we je antwoord op deze vragen en meer.

Wanneer is een brandtrap verplicht?

Sinds de overgang (1 januari 2024) van het Bouwbesluit naar het Bbl (Besluit bouwwerken leefomgeving) is het wat complexer te zeggen wanneer een brandtrap verplicht is. Dit gegeven is namelijk afhankelijk van een heleboel verschillende factoren. Je leest hier meer over in het document Vluchten bij brand (nieuwbouw) van het Bbl.

Wat we wél kunnen zeggen, is dat voor een brandtrap dezelfde eisen gelden als voor een normale trap op gebied van afmetingen, bordes, afscheiding en leuning. Hierop geldt één uitzondering: voor gebouwen met een woonfunctie (zoals een flat) gelden voor een brandtrap andere eisen aan vrije hoogte en op- en aantrede.

In een woongebouw zoals een appartementencomplex moet bovendien altijd een normale trap aanwezig zijn die niet uitsluitend voor ontvluchting bedoeld is. Een trappenhuis van een appartement of flat mag dus alleen als brandtrap worden uitgevoerd als er ook een reguliere – aan de eisen voldane – trap is.

Brandtrap en het Bbl

Wanneer je een brandtrap of vluchttrap gaat kopen is het belangrijk om te letten op de certificering en keuring van de trap. Een gecertificeerde vluchttrap voldoet aan alle wettelijke eisen en biedt de garantie op een veilige evacuatie bij brand of andere noodsituaties. Ook is het van belang om de trap op de juiste wijze te installeren en te onderhouden.

Verschillende brandklassen

Betonnen trappen behoren tot brandklasse A, wat betekent dat ze onbrandbaar zijn. Trappen die aan brandklasse B voldoen, zijn brandbaar maar kunnen dienen als veilige vluchtroute en voldoen aan de NEN-norm 13501. Een vurenhouten trap die niet geïmpregneerd is, valt onder brandklasse D/E en zal dus gewoon branden tijdens een brand. Brandtrappen in openbare ruimtes dienen minimaal aan brandklasse B te voldoen (dus dat geldt niet per definitie voor een brandtrap in flat of brandtrap in appartement).

Trappen brandwerend impregneren

Lees meer over de manier waarop wij houten trappen brandwerend impregneren. Dit is een goedkoper en duurzamer alternatief voor betonnen, metalen en stalen brandtrappen.

Lees meer

Brandtrap van geïmpregneerd vurenhout

Veel mensen denken dat het nodig is om een betonnen trap of trap van tropisch hardhout met een hoge dichtheid te nemen, om aan de criteria qua brandwerendheid te kunnen voldoen. Maar er is een duurzamer en goedkoper alternatief als brandtrap voor flat of appartement: geïmpregneerd vurenhout.

Een voordeel van een geïmpregneerde vurenhouten brandtrap ten opzichte van andere materialen, zoals metaal, is dat deze geleidelijker brandt en intussen nog beloopbaar blijft. Metaal kan in een kwartier al zo warm worden dat het instort, terwijl een houten trap langer blijft staan tijdens een brand.

Bovendien is een houten trap in de meeste gevallen duurzamer en goedkoper dan bijvoorbeeld een betonnen trap of een trap van tropisch hardhout. Echter, de hoogst haalbare brandklasse voor een houten trap is B, wat betekent dat deze nog steeds brandbaar is maar wel voldoet aan de NEN-norm 13501 en dus kan dienen als een goede vluchtweg.

Brandtrap buiten of binnen?

Of je een brandtrap buiten of beter binnen kan installeren, is afhankelijk van jouw specifieke situatie. De voordelen van een brandtrap buiten zijn dat er geen ruimteverlies binnen het gebouw plaatsvindt, ze makkelijk te realiseren zijn bij bestaande bouw en rook- en hitteontwikkeling minder problematisch zijn dan bij een binnentrap. Nadelen zijn dat hij bij slechtweer onveiliger kan worden (door bijvoorbeeld gladheid), hij vaker onderhouden moet worden (door bijvoorbeeld het sneller optreden van corrosie) en dat hij esthetisch ontsierend kan zijn voor het gebouw (buiten zal er bovendien vaak een stalen brandtrap zijn).

Next Step voor jouw brandtrap

Wist je dat ook onze Next Step traptreden brandwerend geïmpregneerd kunnen worden? Deze treden hebben een vuren kern en zijn voorzien van een toplaag van HPL (High Pressure Laminate) die onder hoge druk samengeperst wordt. Het design van de treden kan variëren, van een houtlook tot een betonlook en meer. Eindeloze mogelijkheden om uit te kiezen dus!

Brandtrap kopen?

Heb je nog vragen over brandtrappen of twijfel je om een brandtrap te kopen? Neem dan gerust contact met ons op. Ben je benieuwd naar de kosten van een brandtrap voor jouw bouwproject? Vraag dan een vrijblijvende offerte bij ons aan

Offerte aanvragen