• Maatwerk trappen
  • Seriematige trappen
  • Next Step Traprenovatie
  • Inspiratie
  • Over ons
Home / Nieuws / Wij kappen met tropisch hardhout

Wij kappen met tropisch hardhout

30 januari 2019

Het kabinet gaat de klimaatdoelstellingen niet halen, de ontbossing van het Amazonegebied bereikt het hoogste niveau in tien jaar tijd. Wij willen er samen met onze mensen en onze bedrijven alles aan doen om klimaatverandering en ontbossing tegen te gaan. De afgelopen jaren hebben we het roer radicaal omgegooid en gebruiken we nu 100% duurzaam hout en bijna geen tropisch hardhout meer. We nemen jullie in dit artikel mee in dit proces en de gedachte achter de gemaakte keuzes.

Algemeen Directeur Marcel Beuzenberg vertelt: “Eén van de eerste dingen die mij opvielen toen ik bij De Vries Trappen kwam werken, was dat er voor witte trappen gebruik gemaakt werd van mahonie, ik vond dit zonde. Dit werd gedaan vanwege de strakke afwerking en omdat dit nu eenmaal gebruikelijk was in de trappenbranche werd mij verteld.” Van oudsher zijn we in Nederland gewend geraakt aan het gebruik van tropisch hardhout, zoals mahonie, merbau en iroko, voor onder andere trappen. Inmiddels zijn we al een aantal jaren gestopt met het gebruik van tropisch hardhout voor witte trappen. En nu gaan we hier helemaal mee stoppen en bieden we alleen nog alternatieven aan.

Krimp tropisch regenwoud

Het tropisch regenwoud krimpt al jaren, de ontbossing in het Amazonegebied was de afgelopen tien jaar nog nooit zo hoog als nu. Het leefgebied van veel dieren, maar ook mensen komt door de ontbossing in gevaar. Daarnaast zorgt deze krimp voor nog meer CO2 in onze atmosfeer. Ongeveer twaalf procent van alle CO2-uitstoot die de mensheid veroorzaakt is te wijten aan ontbossing. Dat is meer dan al het verkeer bij elkaar. Naar schattig is 30-70% van alle houtkap in tropisch regenwoud illegaal. Beuzenberg: “Fout hout noemen wij dit. In deze landen zijn er door corruptie geen adequate controles en is de herkomst van het hout nooit met 100% zekerheid vast te stellen. Als we om deze houtsoorten blijven vragen blijven we de illegale houtkap en alle negatieve gevolgen hiervan stimuleren.”

Vervuiling door transport

Naast de ontbossing is er voor ons nog een belangrijk argument om te stoppen met het gebruik van tropisch hardhout. Tropisch hardhout groeit niet naast de deur en komt voornamelijk uit de Amazone, het Congobekken en Indonesië. Deze houtsoorten worden veelal per supertanker vervoerd naar ons land. Dit transport zorgt weer voor veel vervuiling. Wij kiezen daarom liever voor hout wat dichterbij huis groeit.

Wat zijn de alternatieven?

Als alternatief hebben we Next Step ontwikkeld. Next Step is een slijtvaste en onderhoudsarme traptrede, opgebouwd uit een vurenhouten kern met een slijtvaste HPL toplaag. Zowel de kern als de toplaag zijn voorzien van het FSC®-keurmerk en komen uit goed beheerde bossen in Europa. Daarnaast is het met Next Step traptreden niet meer nodig om de treden te schilderen of de trap te bekleden. Dit is weer minder belastend voor het milieu.

Sinds een aantal jaar gebruiken wij voor onze luxe witte trappen voornamelijk beuken uit FSC® bossen in Europa. Net als mahonie is beuken mooi strak af te werken en hard. Voor de klant die graag de kleur en de tekening van het hout wil zien gebruiken wij prachtig Europees eiken uit Frankrijk of Europees essen. Daarnaast kunnen wij deze houtsoorten door middel van een natuurlijke kleurolie voorzien van elke gewenste kleur van whitewash, mahoniebruin tot zwart.

Ook kappen?

Wil je ook graag kappen met tropisch hardhout en jouw klanten duurzame lokale alternatieven aanbieden? Neem dan gerust contact met ons op. Wij delen graag onze kennis en wil hiermee mensen en bedrijven stimuleren om dit voorbeeld te volgen.

Bron: https://www.linkedin.com/pulse/kappen-met-tropisch-hardhout-marcel-beuzenberg/