Wisselende temperaturen, een hoge luchtvochtigheid… En zo zijn er nog wel meer oorzaken op te noemen waardoor scheuren en barsten in jouw houten trap kunnen ontstaan. We zullen je meer vertellen over de verschillende soorten scheuren, oorzaken en oplossingen.
Krimpnaden of krimpscheuren
Door het zwellen en krimpen van hout als gevolg van wisselende vochtigheidsgraden en temperatuurverschillen (door natuurlijke en kunstmatige droogprocessen) kunnen krimpnaden en krimpscheuren ontstaan. De grootte van de krimpnaad of -scheur is afhankelijk van het houtvochtgehalte op moment van ontstaan van scheur, de krimpcoëfficiënt van de betreffende houtsoort en de afmeting van het traponderdeel. Een krimpnaad is een meer oppervlakkige scheur die ontstaat ten gevolge van een vochtige omgeving.
Windscheuren
Windscheuren ontstaan wanneer de binnenzijde van een stuk hout vochtig is, terwijl de buitenkant droog is. Nat hout zet uit en bij droging krimpt het. Als de buitenkant uitdroogt terwijl de binnenkant nog nat/vochtig is, kan de buitenkant als het ware openscheuren. Een windscheur ontstaat dus van binnenuit en scheurt mee in de richting van de nerven in het hout. Door een windscheur kan het hout helemaal open gaan staan. Desondanks doet een windscheur geen afbreuk aan de sterkte van de trap.
Voorbeelden scheuren
Hiernaast zie je een voorbeeld van een dergelijke scheur. Wij zien dat mensen geneigd zijn om dit soort scheuren gelijk aan te pakken door deze af te kitten. Dit is echter niet de juiste oplossing. Als een huis net is opgeleverd zit er vaak nog veel vocht in de wanden, vloeren of plafonds. Hierdoor kan jouw houten trap gaan zwellen of krimpen. Daarom raden wij aan om minimaal een jaar te wachten met afkitten en andere vormen van afwerking, zodat het vocht tijd heeft om weg te trekken. Scheuren die nog in beweging zijn, kun je namelijk niet opvullen.
Lees meer over de afwerking van een trapOorzaken van scheuren of barsten in hout
Zoals hierboven omschreven kunnen beide soorten scheuren het gevolg zijn van vochtigheid of wisselende temperaturen. Tussen het monteren en het moment dat de woning wordt opgeleverd en bewoond gaat worden kan de trap blootgesteld zijn aan een te hoog vochtgehalte. Oorzaken hiervan kunnen zijn:
- Onvoldoende ventilatie in de woning
- Niet tijdig afdoende waterdicht maken van de woning
- Het leggen van cementvloeren of stucadoorswerkzaamheden
- De toepassing van verschillende soorten verf na de montage
Andere oorzaken kunnen zijn:
- Ruimte onder de trap die slecht geventileerd en/of niet geïsoleerd is
- Een bron van warmte dichtbij de trap of onder de trap
- Het wisselen van (stook-) seizoen
- Ondersteuningsbetimmeringen of andere constructieve betimmeringen die worden verwijderd
- Het wegvallen of verwijderen van wiggen/stelklossen.
Wiggen/Stelklossen
Om kieren op te vullen tussen het trapgat en de trap of tussen de trap en de muur worden soms wiggen/stelklossen geplaatst. Hoewel dit soms zo lijkt zijn deze hier dus niet per ongeluk beland maar vervullen deze een functie. Daarom mogen deze absoluut niet weggehaald worden.
Voorkomen van scheuren
Om scheuren in de trap te voorkomen zou je het volgende kunnen doen:
- Of de trap nu al behandeld is of niet, zorg dat de trap niet nat wordt.
- Met behulp van een hygrometer kun je meten hoe het zit met de luchtvochtigheid in jouw huis. Om te voorkomen dat de trap extreem gaat “werken” is het belangrijk om de luchtvochtigheid tussen de 50% en 60% te houden. Met behulp van airconditioning/vochtvreter of een luchtbevochtiger kun je de luchtvochtigheid helpen verlagen of verhogen.
- Zorg dat boven en onder de trap de temperatuur en de vochtigheidsgraad hetzelfde zijn
Scheuren en barsten in hout herstellen
De beste oplossing om een scheur weg te werken is door de scheur open te krabben en op te vullen met twee componenten vuller, zoals bijvoorbeeld Polyfilla Pro W350 sneldrogende reparatiepasta. Raadzaam is dat dit pas gedaan wordt na één volledig stookseizoen, pas dan “werkt” de trap nagenoeg niet meer.