• Maatwerk trappen
  • Seriematige trappen
  • Next Step Traprenovatie
  • Inspiratie
  • Over ons
Home / Projecten / Trappenpraat | Boutiquehotel & Grandcafé ’t Gerecht

Trappenpraat | Grandcafé & Boutiquehotel 't Gerecht

Alsof hij er al jaren staat

Hij is niet te missen, de grote eikenhouten trap in Boutiquehotel & Grandcafé ’t Gerecht in Heerenveen. In 2015 hebben wij deze trap mogen maken en plaatsen. Een bijzonder project, met een unieke trap op een historische locatie.

’t Gerecht vestigde zich in 2012 in de Oenemastate, een klassiek pand in het centrum van Heerenveen. Het werd in 1640 gebouwd als woonhuis voor verschillende families. In de 19de eeuw werd het verbouwd waarna het dienst deed als gemeentehuis, kantongerecht en belastingkantoor. De naam ’t Gerecht is daarom mooie link naar de historie van het bouwwerk.

Zelf de handen uit de mouwen

Bij de bouw van de Oenemastate in 1640, en ook tijdens de grote verbouwing in 1876 kon men niet voorzien dat het gebouw ooit dienst zou doen als horecagelegenheid. Het deel van het gebouw dat dienst deed als restaurant, was daarom nog niet voorzien van een trapgat. In 2015 werd hier verandering in gebracht. Eigenaar Geert Bosman vertelt: “In 2015 hebben we zelf het trapgat in de eerste verdieping gemaakt. Een uitdagende klus, met een vloer die zo lang geleden is gebouwd. Om zo’n trapgat te kunnen maken moesten we door dikke houten balken heen zagen, waarna we in de constructie verschillende nieuwe verbindingen moesten maken”. Geen eenvoudige opgave, maar mede door een paar handige compagnons werd de klus grotendeels zelf volbracht.

Wie Het Gerecht binnenloopt ziet onmiddellijk dat er goed is nagedacht over de inrichting van het pand. De sfeervolle en klassieke inrichting doet de historie van het gebouw eer aan. Bosman “Voor de inrichting hoefden we geen interieurarchitecten in te huren. Hier hadden we zelf ook een compagnon voor in huis, Renate Agricola. Zij heeft met De Vries Trappen het ontwerp van de trap afgestemd. Het was niet de eerste keer dat wij De Vries Trappen hebben ingeschakeld. In één van onze andere zaken, Binnen in Drachten, heeft De Vries ook de trap geplaatst. Hier waren we erg tevreden over, vandaar dat we ze opnieuw hebben ingeschakeld”. Ook over de trap in ’t Gerecht is Bosman nog steeds tevreden: “Als ik er niet meer blij mee zou zijn, had ik alweer aan de lijn gehangen!”.

Gerookt eikenhout

De trap in ’t Gerecht is met recht uniek te noemen. Wat de trap zo bijzonder maakt? Allereerst al de behandeling die wij aan het hout hebben gegeven. We kregen de opdracht de trap een uitstraling te geven alsof hij er al jaren stond. Om het eikenhout deze look te geven werd het gerookt. Niet in de letterlijke zin van het woord, het hout werd niet boven een vuurtje gehouden, maar het werd behandeld met ammoniak. Wanneer ammoniak in aanraking komt met het looizuur in het hout, krijgt het hout door een chemische reactie die prachtige rustieke look die te zien is op de bovenstaande foto’s.

Trap York

Omdat we deze trap nog niet eerder hadden gemaakt, moest er ook nog een naam komen. Het werd uiteindelijk de trap 'York'.

Meer over de trap York

Het gerookte eikenhout, in combinatie met de fraaie gesmede spijlen en de bewerkte spillen, geven de trap een exclusieve uitstraling. Niet minder bijzonder is de vrijdragende constructie van de trap. Om extra ruimte te creëren in het restaurant, werd ervoor gekozen geen spil op de vloer van de benedenverdieping te laten steunen. In het ontwerp moest daarom een slimme constructie bedacht worden. Gelukkig wisten onze tekenaars hier wel raad mee, waardoor onder de trap ruimte gemaakt kon worden voor een gezellig tafeltje!