• Maatwerk trappen
  • Seriematige trappen
  • Next Step Traprenovatie
  • Inspiratie
  • Over ons
Home / Trappenmakerij van der Geest

Trappenmakerij van der Geest

Van der Geest in het kort

Opgericht in: 1994

Aantal medewerkers: 16

Gevestigd in: Zoeterwoude

Partner van DVT sinds: 1998

Interview met: Aad van der Geest (oprichter) en Dolf Koetsier (mede-eigenaar)

Over van der Geest

Terwijl De Vries Trappen de productiehal vol heeft staan met het modernste machinepark van Europa worden de trappen bij Van der Geest juist op een ambachtelijke en meer traditionele wijze geproduceerd. “Wij maken trappen voor iedereen. Zakelijk of particulier: het maakt niet uit. We maken trappen van een paar honderd euro, maar ook trappen van 50.000 euro,” aldus oprichter Aad van der Geest. Een halve ton voor één trap, dat moet wel een hele bijzondere zijn. Dolf: “Denk aan een ronde wenteltrap bijvoorbeeld. En we hebben nog niet zo lang geleden een trap helemaal van notenhout gemaakt met een gebogen binnenkant, hekken erop en een spil met daarop een Swarovski bol. Alleen die bol kost al 1500 euro.” De trap leveren voor de CEO van een groot bekend bedrijf of een bekende Nederlander; het is bij Van der Geest al niet zo bijzonder meer want het komt regelmatig voor. “Dat hoort er misschien ook wel een beetje bij dat als je luxere trappen maakt je ook in de grotere huizen en/of bij bekendere mensen terechtkomt,” vindt Dolf.

Van der Geest en De Vries Trappen

In een poging de samenwerking te intensiveren is het wel eens onderwerp van gesprek geweest. “Dan voerden we gesprekken over ‘wat als wij nu een CNC zouden kopen’”, vertelt mede-eigenaar Dolf Koetsier. “Maar dat heeft eigenlijk geen zin. Waarom zouden we dat doen wanneer De Vries een CNC heeft staan?” Zo is de samenwerking ook ontstaan; De Vries Trappen levert Van der Geest de benodigde capaciteit. Waar De Vries investeert in machines om dat te kunnen bewerkstelligen, kiezen ze bij van der Geest ervoor om zich te richten op de speciale trappen waarbij handwerk vereist is. Maar hierin vindt juist een mooie wisselwerking plaats. Naarmate de samenwerking groeit gaat Van der Geest ook trappen aan De Vries Trappen leveren. “Je hebt hier eigenlijk een hele grote special corner waar De Vries Trappen gebruik van maakt, maar wij ook onze eigen trappen maken.” Een kleine special corner voor de speciale bewerkingen heeft De Vries Trappen zelf ook nog wel, maar Van der Geest maakt de speciale bewerkingen aan de trappen van De Vries Trappen die daar niet kunnen worden gedaan. “De Vries freest dan de basisvormen en wij maken er iets extra’s van. Wij frezen er andere randjes aan, maken er een extra latje op, waar een bocht moet komen maken wij een bocht in de trap, etc.”

Bijzondere projecten/hoogtepunten

Aad herinnert zich nog wel een bijzonder project dat we samen hebben gedaan. “De trappen voor de Spaanse ambassade. De Vries Trappen had de opdracht gekregen om een heel trappenhuis voor de ambassade te maken. Zij hebben de trappen toen gemaakt en wij hebben ze geplaatst.” Dolf weet er ook nog eentje. “In Leiden hebben we een renovatie gedaan waar De Vries trappen maakte voor het nieuwe gedeelte en wij de trappen renoveerden in het oude gedeelte.” Want renoveren doen ze ook bij Van der Geest. “Wij renoveren met hout, dus als de klant dat wil dan pakken wij het op. Willen ze Next Step, dan sturen we ze door naar de verkopers van Next Step Traprenovatie.

In de toekomst

De samenwerking verloopt als een geoliede machine kun je wel stellen. Het allereerste project samen verliep echter niet meteen helemaal vlekkeloos. De trappen die nodig waren had Aad zelf ingemeten en aangezien hij zelf trappenmaker is had hij rekening gehouden met de stelruimte. De Vries Trappen doet dat echter ook dus zaten de trappen niet mooi strak in het gat, maar zaten er allemaal kieren tussen. Toch werd de samenwerking gelukkig doorgezet. Aad: “Het gaat er op zo’n moment om hoe je met elkaar communiceert. Ze hadden kunnen zeggen ‘dan had je de maten maar goed door moeten geven’, zulke partijen heb je er ook tussen zitten. Maar dat gebeurde niet. Je gaat elkaar niet het leven zuur lopen maken maar je zoekt naar een oplossing.” Volgens Aad is dat de sleutel tot het succes van De Vries Trappen en de reden waarom het bedrijf al zo lang bestaat. “Ze zijn een beetje hetzelfde als wij; eerlijk. En als iets niet goed gaat probeer je het samen op te lossen ook al is het je schuld niet.” Aad hoopt de samenwerking nog lang te kunnen voortzetten. Dolf beaamt dat. “Ik hoop dat we samen nog stappen kunnen maken, leuke projecten kunnen doen.”

Over Aad & Dolf

Aad werkte ooit als timmerman bij een aannemerij die ook een timmerfabriek had en zo komt hij in aanraking met trappen. Op dat moment heeft hij geen passende opleiding of ervaring. Maar op een gegeven moment kan hij steeds meer en ziet hij steeds meer wat hij zelf anders zou doen. Hij besluit daarom voor zichzelf te beginnen en richt in 1994 Trappenmakerij van der Geest op. Hij en Dolf kennen elkaar van het voetbal. Op een dag komen ze elkaar tegen en vraagt Dolf hoe het met de zaak gaat. Aad vertelt dat het op dat moment eigenlijk ontbreekt aan een goede bedrijfsleider, waarop Dolf eigenlijk gekscherend zegt “Joh Aad, dan kom ik toch bij je werken.” Waarop Aad zegt: “Misschien hou ik je er wel aan”. Er is intussen al een jaar verstreken als ze elkaar weer tegenkomen op de kermis en dat waar eerder over gesproken is opnieuw ter sprake komt. Het is dan zaterdag. Maandag gaan de twee met elkaar zitten en sluiten ze de deal; er is niks op papier gezet alleen het vertrouwen wordt naar elkaar uitgesproken. Dolf zegt zijn baan op en begint bij Aad te werken met als doel, binnen vijf jaar, het bedrijf van hem over te nemen. Dat wordt uiteindelijk geen kwestie van jaren, maar van acht maanden. Dolf probeert Aad nog even terug te halen om het nog wat langer samen te doen maar in plaats daarvan begint Aad zijn zoon Rutger klaar te stomen voor het mede-eigenaarschap. Rutger werkte tijdens zijn studie in zijn vrije tijd al bij het bedrijf. Na zijn studie is hij er fulltime gaan werken en hoewel Aad eigenlijk zou stoppen, werkt hij uiteindelijk nog zeker tien tot twaalf jaar door samen met zijn zoon. Inmiddels ligt het eigenaarschap nu bij Dolf en Rutger samen, maar is Aad nog steeds regelmatig op de zaak te vinden. Op de foto: Rutger (zoon van Aad en mede-eigenaar) - Aad van der Geest - Dolf Koetsier

Meer weten over Van der Geest en De Vries Trappen?

In het jubileumboek ter ere van het honderdjarig bestaan van De Vries Trappen heeft ook een artikel gestaan over de samenwerking tussen Van der Geest en De Vries Trappen. Dit lees je op pagina 116.

Naar het jubileumboek