• Maatwerk trappen
  • Seriematige trappen
  • Next Step Traprenovatie
  • Inspiratie
  • Over ons
Home / Slim omgaan met houtafval

Minder verspilling meer trappen

Bij De Vries Trappen hebben we duurzaam ondernemen hoog in het vaandel staan. Zo is al ons hout bijvoorbeeld FSC®-gekeurd, zijn we gestopt met tropisch hardhout gebruiken en bedachten we hiervoor zelfs een alternatief. Maar ook kunnen kleinere initiatieven er gezamenlijk voor zorgen dat we als bedrijf verduurzamen. Een voorbeeld hiervan zijn de verschillende stappen die we hebben ondernomen om zo min mogelijk houtafval over te houden tijdens ons productieproces. Hoe we dat doen? Dat lees je hier.

Houtafval voorkomen door plaatoptimalisatie

Per dag worden er ongeveer zeventig houten platen gebruikt om traponderdelen van te maken. Een computersysteem berekent automatisch hoeveel onderdelen in één plaat passen en op welke manier. We laten deze computerberekeningen handmatig checken, want her en der kunnen er soms verschuivingen plaatsvinden waardoor er toch meer onderdelen in een plaat blijken te passen dan de computer berekend heeft. Hierdoor besparen we zo’n zeven à acht platen per dag!

Wanneer er alleen een trapboom uit een plaat gezaagd moet worden, proberen we smallere platen te gebruiken die beter passen bij de breedte van de bomen. Zo blijft er minder hout over waar we niks meer mee kunnen. Maar het is natuurlijk het mooist als we naast de boom ook nog de leuning uit dezelfde plaat kunnen halen. Daarom vragen we onze tekenaars om alles zoveel mogelijk als één geheel aan te leveren in plaats van in aparte tekeningen, zodat de onderdelen ook uit één plaat gemaakt worden. In al deze situaties proberen we dus het ontstaan van houtafval zo veel mogelijk te voorkomen.

Voorkomen van onbruikbaar hout

Een ander voorbeeld van het beperken van houtafval is het afdekken van onze karren met hout aan het einde van de werkdag. Door deze karren af te dekken met hardboard voorkomen we dat het hout kromtrekt, niet meer gebruikt kan worden en dus kan worden weggegooid.

Ook verkeerd gefreesd hout kan niet meer worden gebruikt. Het frezen gebeurt door onze CNC-machines. De cups van de CNC-machine zuigen de platen vast waarna de frees zijn werk kan doen. Als cups kapotgaan, kan het hout gaan verschuiven. Wij controleren daarom regelmatig de cups en vervangen deze als ze kapotgaan, zodat het hout niet verkeerd gefreesd wordt en vervolgens moet worden weggegooid.

Voorkomen van resthout

Het overgrote deel van de traponderdelen wordt correct uitgefreesd, maar er blijven altijd stukken hout over die onbruikbaar zijn. Om deze hoeveelheid resthout te verminderen hebben we het aantal standaardmaten van onderdelen aangepast. Dekregels waren bijvoorbeeld eerst beschikbaar in twee maten: 65 centimeter en 1,2 meter. Deze werden dan op de juiste maat gezaagd, wat overbleef werd weggegooid. Door meer standaardmaten te hanteren – vanaf 65 centimeter en steeds oplopend met 10 centimeter – kunnen we de maat kiezen die het dichtst in de buurt komt van de gewenste maat waardoor er zo weinig mogelijk resthout overblijft. Hetzelfde geldt voor de tredeborden en platen/panelen voor traphekken, hier hanteren nu we twee standaardmaten in plaats van één. Wij denken hiermee een optimaal evenwicht te hebben gevonden tussen duurzaamheid en efficiency.

Resthout hergebruiken

Het resthout dat dan toch nog ontstaat, kunnen we soms nog hergebruiken. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden om welstukken van te maken. Afvallatten die niet langer zijn dan 50 mm kunnen verlijmd worden tot leuningborden. Het grenenhout van afgekeurde spillen kunnen we hergebruiken door deze te verlijmen tot luxe leuningen van 50×80 mm (standaardleuningen zijn 38×80 mm). Afval uit de Pratix (CNC-machine die MDF-platen voor op de tussenboom maakt) kan worden hergebruikt voor stootborden. Op deze manier kunnen we heel veel houtafval toch nog een tweede leven geven.

Houtafval waar wij uiteindelijk  zelf echt niets meer mee kunnen, brengen we naar partijen die daar wél wat aan hebben. Zo worden al onze houtsnippers opgezogen en verzameld waarna ze verkocht worden aan boeren die het gebruiken als bodembedekker in hun stallen. Rechte stukken hout die overblijven lijmen we weer aan elkaar, waardoor er weer nieuwe platen ontstaan die we kunnen gebruiken.

Zaagselafval wordt hergebruikt

Bij het frezen van houten traponderdelen ontkom je niet aan de grote hoeveelheid zaagsel die hierbij ontstaat. Gelukkig hebben we daar ook een uiterst duurzame oplossing voor!

Houtvezelbedrijf Fikse is de specialist op het gebied van in- en verkoop, het verwerken, de productie en het transporteren van vlas, zaagsel, houtvezel, resthout en ga zo nog maar even door. Samen met Fikse zorgen wij ervoor dat ons zaagselafval een tweede leven krijgt.

Als je door onze fabriek heen loopt en naar boven kijkt, zie je een heel buizenstelstel dat verbonden is met onze CNC-machines. Bij de machine wordt het zaagsel opgezogen, waarna het door de buizen in één van drie bakken van Fikse belandt. En wat er daarna (o.a.) mee gebeurt? Dat is te zien in onderstaande video…

Houtwerkplaats de Wisse

Het resthout dat overblijft vanuit onze Platen Afkort Machine (PAM), krijgt bij Houtwerkplaats De Wisse (onderdeel van Alliade) een tweede kans.

In onderstaande video namen we een kijkje achter de schermen bij De Wisse om te zien hoe er van ons resthout onder andere piketten, heimutsen en flowersticks worden gemaakt.

Traptermen

In dit artikel kom je her en der vakjargon uit de trappenwereld tegen. Ben je op zoek naar de betekenis van één van deze begrippen, zoals bijvoorbeeld trapboom, welstuk, spil, etc.? Raadpleeg dan ons traptermen-woordenboek.

Naar traptermen