• Maatwerk trappen
  • Seriematige trappen
  • Next Step Traprenovatie
  • Inspiratie
  • Over ons
Home / Nieuws / Eikenproces deel 1 | Het maken van eiken panelen

Eikenproces | Het maken van eiken panelen

04 juli 2019

Al vele jaren maken wij prachtige eiken trappen, maar wat moet er eigenlijk allemaal gebeuren voordat we zo’n trap kunnen plaatsen? In deze reeks laten we je zien welke bewerkingen eikenhout ondergaat voordat deze als trap geplaatst wordt. Het grootste gedeelte van de bewerkingen voeren wij zelf uit, maar de eerste stappen besteden we uit aan onze dorpsgenoot de Hout Makers. Wij gingen bij ze op bezoek!

Al onze hardhoutsoorten worden ingekocht bij onze vaste leverancier De Hout Makers uit Heerenveen. De Hout Makers zijn gespecialiseerd in het machinaal bewerken en verlijmen van hardhouten panelen, waar bijvoorbeeld traptreden, tafelbladen keukenkasten van gemaakt worden. Gemiddeld ligt er in de fabriek zo’n 500 m3 hardhout opgeslagen. Het FSC® eikenhout wat de Hout Makers gebruiken, is afkomstig uit Europa. Het hout wordt in het land van herkomst meteen gezaagd en naar een houtdrogerij gebracht, waar het vochtpercentage wordt teruggebracht tot onder de 10%.

Op maat zagen en schaven

Het gedroogde hout komt fijn bezaagd binnen bij de Hout Makers. Voordat er een trap van gemaakt wordt, dient het eerst nog glad gemaakt te worden door middel van een schaafmachine. Om kromtrekken van het hout te voorkomen, wordt het hout alvorens het geschaafd wordt in de lengte doormidden gezaagd. Hout blijft namelijk altijd ‘werken’. Doordat het hout eerst doormidden gezaagd wordt, wordt de kans op kromtrekken en scheuren verminderd. Na het zagen is het hout klaar om glad gemaakt te worden met de schaafmachine. De Hout Makers gebruiken hiervoor een vierzijdige schaafmachine, waarbij het hout aan vier zijden haaks geschaafd wordt.

Het hout is nu aan alle zijden glad en is klaar om tegen elkaar aangelijmd te worden. Voordat dit gebeurt, wordt er eerst gekeken naar de afmetingen die de panelen, spillen of bomen moeten krijgen. Wij leveren hiervoor een lijst aan met afmetingen. Het hout wordt hier voor ons op maat gezaagd, waarna er begonnen kan worden aan de volgende stap: Lijmen.

 

Gladschaven en afkorten

De ruwe eiken planken worden met de 4-zijdige schaafmachine haaks en glad geschaafd om vervolgens afgekort te worden op de door ons aangeleverde maten.

Aanbrengen houtlijm

Met een lijminstallatie wordt de witte houtlijm aangebracht op de lijmkanten van het hout. Om de werking van het hout tegen te gaan, worden de planken met de richting van de jaarringen om en om neergelegd. Hout krimpt in de richting van de jaarringen. Wanneer je het om en om verlijmt, minimaliseer je de kans op vervorming.

Nadat er op alle lijmzijden houtlijm aangebracht is, worden de planken opgestapeld op een zogenaamde opsluitbank. Deze opsluitbank, ook wel lijmwand genoemd, perst de planken en lijm met 100 bar druk samen. Er wordt zowel vanaf de voorkant als de bovenkant druk gezet, zodat planken mooi vlak verlijmd worden. Nadat de planken enige tijd in de lijmwand gestaan hebben, worden ze eruit gehaald.

Samenpersen tot panelen

Met behulp van een lijminstallatie worden de planken goed ingesmeerd met een witte houtlijm. Vervolgens worden de planken in de opsluitbank met 100 bar druk samengeperst tot panelen.

Schuurmachine

Op het moment dat de panelen helemaal uitgehard zijn, is het tijd om deze door de schuurmachine heen te halen. De Hout Makers hebben een schuurmachine die panelen tot 130 cm breed kan schuren. Deze machine geeft na 1 keer schuren een prachtig glad eindresultaat.

Op transport

De panelen worden hierna op transport gezet naar onze vestiging in Heerenveen om hier verder bewerkt te worden. Hoe dat gaat, lees je de volgende keer!