• Maatwerk trappen
  • Inspiratie
  • Seriematige trappen
Home / Vaste zoldertrap

Vaste zoldertrap

In veel nieuwbouwwoningen zien we steeds vaker vaste trappen naar zolder. Maar ook voor bestaande woningen kan er gekozen worden voor vaste zoldertrappen. De voornaamste redenen om hierin te investeren zijn veiligheid en gebruiksgemak.

Waarom kiezen voor vaste zoldertrappen?

Het zijn ieder jaar weer spannende momenten, als u de doos met kerstversiering weer naar de zolder moet brengen. Nadat u het trapluik hebt opengeslingerd en de eerste paar treden van de vlizotrap op bent gelopen breekt het zweet uit. Het lukt u met uw handen vol nog maar net om in balans te blijven. En die oude fragiele trap piept en kraakt ook nog eens bij elke beweging die u maakt. Terwijl u naar beneden kijkt, voelt u dat de onderkant van de doos het gaat begeven. Met een ultieme krachtsinspanning slingert u de doos naar de vliering, die daar een harde landing maakt. Terwijl u de kerstverlichting en kerstballen hoort barsten, vraagt u zichzelf af of het ook mogelijk is een vaste trap naar zolder te laten maken.

Wanneer kiezen voor vaste zoldertrappen?

Een vaste trap naar zolder is veiliger dan de vlizotrap die we hiervoor beschreven. U kunt zichzelf vasthouden aan de leuning, hij is minder stijl en de grotere aantrede maakt de trap beter beloopbaar.

Het is echter niet altijd de moeite waard om hierin te investeren. Wees bewust van dat een vaste trap flink wat ruimte in beslag neemt. De trap moet namelijk iets luier (minder stijl) worden en neemt daardoor meer ruimte in beslag. Kies alleen voor deze optie wanneer de ruimte hiervoor beschikbaar is.

Aanpassingen aan uw woning

Als er een vlizotrap in uw woning zit die u wilt aanpassen naar een vaste zoldertrap, dan moet u er rekening mee houden dat het trapgat aangepast moet worden. Vanwege het bouwbesluit moeten trappen voldoen aan een minimale doorloophoogte. Met een klein trapgat, zoals bij vlizotrappen het geval is, zal de doorloophoogte bij een vaste trap lang niet voldoen. Het trapgat moet daarom meestal groter gemaakt worden. Dit is bij de meeste woningen echter geen probleem, hoewel het met een houten zoldervloer een minder ingrijpende verbouwing zal zijn. Afhankelijk van het type trap zullen er wellicht ook extra wanden geplaatst moeten worden. Overleg met uw aannemer of het mogelijk is een vaste trap naar zolder te maken.

 

Zolder traphekje
Vaste zoldertrap wit

Materiaal trap

De mogelijkheden voor het creëren van een zoldertrap zijn eindeloos. Een vuren vaste zoldertrap, de meeste voordelige optie, komt het meeste voor. Een vurenhouten trap kunt u precies de look geven die aansluit bij uw interieur. Om te zorgen dat u niet uitglijdt wanneer u de kerstversiering naar zolder brengt, voorziet u de trap tot slot van een antislip strip of antislip verf.

Een open of dichte trap

U kunt kiezen voor een open- of dichte trap naar zolder. Een open trap geeft een iets ruimtelijker gevoel, zorgt voor meer lichtinval en is goedkoper. Maar ook een dichte trap kan er mooi uitzien, bovendien worden hiermee de stookkosten een beetje beperkt en is het mogelijk opslagruimte onder de kast te creëren.

Wat zijn dan de kosten?

De kosten voor het plaatsen van een vaste trap naar zolder is afhankelijk van uw smaak en verdere wensen. Vraag een vrijblijvende offerte aan. Hierin wordt alles meegenomen: van fabricage tot het laten plaatsen van de zoldertrap.