• Maatwerk trappen
  • Seriematige trappen
  • Next Step Traprenovatie
  • Inspiratie
  • Over ons
Home / Nieuws / Eikenproces deel 2 | Het verwerken van eikenhout in onze fabriek

Eikenproces | Het verwerken van eikenhout in onze fabriek

12 september 2019

In de vorige editie van Het Eikenproces namen we je mee naar onze houtleverancier de Hout Makers. Nadat zij klaar zijn met de eiken panelen, komen ze bij ons binnen. In deze blog laten we je zien wat er met deze panelen gebeurt op onze locatie!

De panelen komen gesorteerd binnen, waardoor ze direct de productie in kunnen. Het hout wordt op een kar gelegd, die vervolgens de fabriek doorgaat. Op deze wijze blijven de traponderdelen netjes bij elkaar en gaan er geen onderdelen verloren. De eiken trappen die we maken, kunnen volledig uit eikenhout bestaan, maar bestaan soms ook gedeeltelijk uit andere (hard)houtsoorten. Bij sommige trappen worden bijvoorbeeld eiken treden gecombineerd met een trapboom van een andere houtsoort.

Op maat zagen en frezen

Het eikenhout is bij de Hout Makers al gladgeschuurd en kan na een korte check gelijk verwerkt worden. Twee van onze CNC machines zijn speciaal ingericht op luxe houtsoorten. De eiken panelen worden op de bewerkingstafel van de CNC gelegd, waarna de operator de maatvoering van de trap in de computer checkt. De werkvoorbereiders hebben de bestanden klaargezet die door de CNC-machine gelezen worden. Deze kan vervolgens de treden, spillen, stootborden en trapbomen op maat uitfrezen.

CNC-frees

Voordat het eikenhout de CNC-machine ingaat, worden de maten gecheckt door de CNC-operator. De frees zaagt vervolgens de traptreden op maat.

Kwaliteitscontrole

Nadat de treden, spillen, trappenbomen en stootborden uitgefreesd zijn, is het tijd voor de volgende stap: de kwaliteitscontrole. In de special corner worden de treden allemaal nagekeken op foutjes en worden enkele treden in de nesten gezet om te kijken of het allemaal mooi past. Na deze kwaliteitscheck rijden we de kar door naar de verfafdeling.

Het behandelen van de treden

Op de verfafdeling is een aparte ruimte ingericht voor het oliën van hardhout. De eiken traptreden en spillen worden in een rek gezet, waarna ze allemaal ontvet worden. Door het hout te ontvetten, gaan de haartjes van het hout omhoog staan. Hierdoor trekt de olie beter in het hout. Nadat het hout ontvet- en opgedroogd is, wordt er een laag whitewash-olie aangebracht.

Nadat de olie ongeveer 10 minuten in de eiken delen heeft kunnen trekken, wordt de overtollige olie er met een doek afgepoetst. Er is direct een duidelijk verschil te zien tussen de onbehandelde- en de behandelde delen. De behandelde delen worden op een droogkar gelegd, waar ze 48 uur drogen en de olie optimaal in het hout kan trekken. Bij het bestellen van een trap kan er gekozen worden uit oliën in verschillende kleuren. Naast de mooie look die gecreëerd wordt met olie, heeft het ook een vuilafstotende werking.

Trapbomen in de verfinstallatie

De trapbomen van deze trap worden in een witte grondverf gezet met onze Cefla spuitrobot. Op deze verfinstallatie zit een droogmachine aangesloten, waardoor de geverfde delen zeer snel gedroogd zijn.

Op transport

Wanneer alle trapdelen gedroogd en klaar zijn, worden ze klaargezet voor de montageploegen die de trap vervolgens bij de eindgebruiker installeren. Hoe dat gaat lees je in de volgende editie van het Eikenproces!