9.7/10 117 reviews
  • Hulp nodig?
  • Contact
  • Bouwpakket trap op maat
  • Traprenovatie onderdelen
  • Traptreden op maat
Vanaf 6 werkdagen geleverd*
Gratis bezorgd op locatie vanaf € 640,-
KOMO-gecertificeerd
Op de millimeter nauwkeurig
Duurzame materialen
Home / Kennisbank / Trap kraakvrij maken

Trap kraakvrij maken

Hout is een natuurproduct dat onder wisselende temperaturen en vochtgehaltes blijft 'werken'. Door de werking van het hout, kunnen er spanningen ontstaan in houten trappen, met kraken als mogelijk gevolg.

Krakende trap verhelpen

Wij snappen dat een krakende trap erg vervelend is. We denken daarom graag mee over een oplossing. Voordat je een trap kraakvrij hebt, is het eerst zaak om de oorzaak van het kraken te vinden. Bij een dichte trap is de oorzaak vaak dat er ruimte tussen de stootborden en de traptreden ontstaat, waardoor de treden doorbuigen bij het betreden van de trap.

Bij een open trap kan het zijn dat de traptreden te veel ruimte in de ‘trapnesten’ hebben, waardoor ze bewegen als je eroverheen loopt.

1. Dempingsrubbers aanbrengen

Je kunt ook dempingsrubbers of deurrubbers gebruiken om je trap kraakvrij te krijgen. In de onderstaande video kun je stap voor stap zien hoe je de trap met behulp van rubbers ervoor zorgt dat je trap kraakvrij wordt.

Heb je geen krik om de traptreden omhoog te ‘krikken’ of past jouw krik niet onder de traptrede? In dit geval zou je ook een paar lijmklemmen kunnen gebruiken.

2. Spanschroef voor krakende trap

Lukt het niet om de traptrede omhoog te ‘krikken’? Dan zijn spanschroeven ook nog een mogelijkheid om je trap kraakvrij te krijgen. Om de spanmoeren te bevestigen, dien je eerst een gat in de traptrede te boren, precies boven het stootbord. Vervolgens draai je de spanmoer in het gat totdat de traptrede loskomt van het stootbord.

Het nadeel van deze methode is dat je een gat in je trede moet boren, die je vervolgens weer moet afwerken met een houtvullend product.

3. Kraaklatten

Het aanbrengen van kraaklatten is een andere methode die toegepast wordt. Door kraaklatten aan te brengen aan de onderkant van de traptreden, kun je het kraken verhelpen of in ieder geval verminderen.

De kraaklat lijm je tegen de onderkant van de trede en tegen het stootbord. Hierna dien je de kraaklat over de hele breedte vast te zetten met spijkers of schroeven. Let op: de trap mag minimaal 3 uren niet belopen worden na het aanbrengen van de latten, in verband met het drogen van de lijm.

4. Multitool

De laatste methode die je kunt toepassen is het gebruik maken van een multitool of fijnzaag. Deze gebruik je om extra ruimte te maken in het nest. Je krijgt namelijk kraakgeluiden wanneer de trede niet genoeg bewegingsruimte heeft in het nest. Met een spatel kun je vervolgens de kleine splintertjes weghalen. Daarna maak je de treden schoon met terpentine en kun je gaan afkitten.

Video: trap kraakvrij maken

In onderstaande video gaan we met onze servicemonteur Appie mee op pad naar Blauwestad. Hier gaat hij twee trappen kraakvrij maken. Appie gebruikt twee van de bovengenoemde technieken: de krik en de multitool. Hoe ga je te werk en wat heb je nodig? Appie legt het uit!

Let op: We snappen dat je na het zien van deze video denkt: “Dat is handig, zo’n servicemonteur van De Vries Trappen.” Echter kunnen wij Appie niet zomaar naar je toe sturen als je er na het kijken van deze video zelf niet uitkomt. Alleen wanneer wij de leverancier van de betreffende trap zijn en de aanvraag via de aannemer bij ons terecht is gekomen kunnen wij kijken of en hoe we je kunnen helpen.

Wanneer zet hout uit?

Hout is een natuurlijk materiaal dat reageert op de omgeving, met name op vochtigheid en temperatuur. Het uitzetten van hout vindt plaats wanneer de luchtvochtigheid toeneemt. Als de luchtvochtigheid stijgt, neemt het hout meer vocht op, waardoor het uitzet. Dit is vooral merkbaar in de breedte en dikte van het hout, minder in de lengte.

In huizen kan dit effect zichtbaar zijn bij houten trappen, vloeren en meubels. In de zomermaanden, wanneer de lucht vaak vochtiger is, merk je waarschijnlijk meer uitzetting van houtwerk in huis.

Wanneer krimpt hout?

Hout krimpt wanneer de luchtvochtigheid afneemt. In de winter, wanneer de lucht droger is door bijvoorbeeld verwarming binnenshuis, verliest hout het opgenomen vocht. Dit leidt tot krimp. Net als bij uitzetting, is de krimp van hout vooral merkbaar in de breedte en dikte, en minder in de lengte.

Het controleren van de luchtvochtigheid in huis kan helpen om de krimp van hout te minimaliseren, waardoor houten trappen en andere houtconstructies mooi en functioneel blijven door de seizoenen heen.

Stel een trap samen in onze configurator

Met behulp van de Trappenmaat configurator stel je een trap tot op de millimeter nauwkeurig samen, precies passend in iedere situatie. Kies één van de grondvormen en start direct met het samenstellen van je trap.

Trap op maat samenstellen

Veelgestelde vragen over het kraakvrij maken van een trap

Wat te doen tegen krakende trap?

Bij een krakende trap kun je bijvoorbeeld kiezen voor het aanbrengen van dempingsrubbers, een spanschroef of kraaklatten.

Hoe voorkom je een krakende trap?

Zorg voor een optimaal klimaat in huis en zorg ervoor dat de luchtvochtigheid stabiel blijft. Zo zal het hout zo min mogelijk gaan werken, waardoor de kans op kraken beperkt wordt.

Hoe een krakende open trap verhelpen?

Het verhelpen van een krakende open trap kan bijvoorbeeld door extra ruimte te maken in het ’trapnest’. Zo krijgt de trede meer bewegingsruimte.