0
Gratis bezorgd op locatie
24/7 bestellen
Op de millimeter nauwkeurig
Vast contactpersoon
Home / Kennisbank / Alles over de doorloophoogte van je trap

Alles over de doorloophoogte van je trap

Een trap tekenen, meten en monteren is voor de meeste mensen geen dagelijkse bezigheid. Wij proberen het bestellen van een trap zo makkelijk mogelijk te maken, maar toch dien je met een aantal dingen rekening te houden. Je wilt natuurlijk niet je hoofd stoten bij het belopen van je nieuwe trap. Voordat alle trappen bij ons in productie gaan, ontvang je eerst een werktekening met daarop de vermelde 'doorloophoogte'. Wat deze doorloophoogte precies inhoudt, lees je in dit artikel.

De doorloophoogte

Bij de doorloophoogte gaat het om de afstand van de treden tot aan het plafond. In het nieuwe bouwbesluit staat dat deze vrije hoogte niet minder dan 2.30 meter mag zijn. In de nieuwbouw voldoet het trapgat over het algemeen wel aan de 2.30 meter norm. In de renovatie is dit niet echter niet altijd het geval. Mocht het in jouw geval niet mogelijk zijn een doorloophoogte van 2.30 meter te halen, dan adviseren wij je om de doorloophoogte in ieder geval 2.10 meter doorloophoogte aan te houden.

Om duidelijkheid te geven over de doorloophoogte zijn er een paar termen die wij graag aan je uit willen leggen. Ze staan hieronder kort beschreven.

Termen

  • Optrede: de optrede is de verticale afstand tussen twee treden.
  • Aantrede: de afstand van voorkant tot voorkant trede.
  • Traphoogte: vloer beneden tot bovenkant laatste trede.
  • Doorloophoogte: Let op: niet hetzelfde als de traphoogte, bij de doorloophoogte geldt de afstand van de treden tot aan het plafond. De doorloophoogte is de afstand tussen de klimlijn en het begin van het trapgat. Een visuele vertaling hiervan is hiernaast te zien.

Een goed beloopbare trap

Een trap moet op een goede, comfortabele en veilige manier beloopbaar zijn. Om hiervoor te zorgen, is de ‘trapformule’ tot leven gekomen.  De trapformule is een hulpmiddel om te controleren of de juiste maten zijn gebruikt. De formule is simpel: 2 optreden + 1 aantrede = 570 – 630 millimeter. Lees hier alles over de trapformule.

Pas op je hoofd!

De doorloophoogte is vooral belangrijk om te onthouden zodat je bij het traplopen niet je hoofd stoot. Bij een ‘normale’ trap is een aantrede van 220 mm wenselijk, in combinatie met een optrede van 175 tot 185 mm.

Het is wenselijk om de trap op en af te gaan met wat vrije ruimte boven je hoofd. Daarom is besloten dat dit tegenwoordig minimaal 2.30 meter moet zijn. Nogmaals, wij adviseren minimaal 2,10 meter aan te houden.

Meer weten over het bouwbesluit? Lees het op de pagina van De Vries Trappen.