De berekening van de trapformule
De trapformule is een richtlijn of vuistregel om te controleren of de juiste maten zijn gebruikt. Hierbij geldt: 2 optreden + 1 aantrede = 570 - 630 millimeter. Wanneer er tussen deze 570 en 630 millimeter zit, heb je een trap waar je comfortabel op kunt lopen.
De optrede is de verticale afstand tussen twee treden en de aantrede is de breedte van een trede. Op de afbeelding hierboven zie je een visuele vertaling.
Waarom deze formule?
De trapformule wordt onderbouwd doordat de gemiddelde staplengte 570 – 630 millimeter is. Wanneer de verhouding tussen de op- en aantrede niet goed is, wordt de trap moeilijker beloopbaar. Dit loopt niet alleen vervelend, het is ook niet goed voor je benen tijdens het lopen. Door deze trapformule toe te passen zorg je voor meer veiligheid en loop je op een goede manier te de trap omhoog.
En ook niet geheel onbelangrijk. Je trap ziet er ook gewoon mooier uit wanneer deze trapformule wordt toegepast.
Het voordeel van Trappenmaat
In de configurator kun je zelf na het inmeten de maten van jouw trap invoeren. Nadat jij de belangrijkste maten hebt ingevoerd kan Trappenmaat zelf al sommige andere velden automatisch invoeren. Dit scheelt jou tijd en zorgt voor een goed resultaat. Lees hier meer over de acht stappen die je doorloopt in de configurator.
Stel een trap samen in onze configurator
Met behulp van de Trappenmaat configurator stel je een trap tot op de millimeter nauwkeurig samen, precies passend in iedere situatie. Kies één van de grondvormen en start direct met het samenstellen van je trap.
Trap samenstellenVeelgestelde vragen over de trapformule
De trapformule is een richtlijn om te bepalen of je de juiste trapmaten hebt gebruikt.
Om een trap te berekenen gebruik je de trapformule. Bij de trapformule geldt 2 optreden + 1 aantrede = 570 – 630 mm. Dit is het meest comfortabel voor de gebruiker.
Het berekenen van de optrede van een trap doe je door de totale optrede te delen door het aantal treden.
De berekening van de aantrede van een trap is van veel factoren afhankelijk. Deze informatie is pas duidelijk bij het tekenwerk.