0
Gratis bezorgd op locatie
24/7 bestellen
Op de millimeter nauwkeurig
Vast contactpersoon
Home / Kennisbank / De trapformule

De trapformule

Heb je ooit wel eens gehoord van de trapformule? Deze formule is bedacht om ervoor te zorgen dat een trap goed beloopbaar is. Het is belangrijk dat de trapformule goed wordt toegepast zodat je op een veilige manier de trap op kan lopen.

De berekening van de trapformule

De trapformule is een richtlijn of vuistregel om te controleren of de juiste maten zijn gebruikt. Hierbij geldt: 2 optreden + 1 aantrede = 570 - 630 millimeter. Wanneer je tussen deze 570 en 630 millimeter zit heb je een trap waar je comfortabel op kunt lopen.

De optrede is de verticale afstand tussen twee treden en de aantrede is de breedte van een trede. Op de afbeelding hierboven zie je een visuele vertaling.

Waarom deze formule?

De trapformule wordt onderbouwt doordat de gemiddelde staplengte 570 – 630 millimeter is. Wanneer de verhouding tussen de op- en aantrede niet goed is, wordt de trap moeilijker beloopbaar. Dit loopt niet alleen vervelend, het is ook niet goed voor je benen tijdens het lopen. Door deze trapformule toe te passen zorg je voor meer veiligheid en loop je op een goede manier te de trap omhoog.

En ook niet geheel onbelangrijk. Je trap ziet er ook gewoon mooier uit wanneer deze trapformule wordt toegepast.

Het voordeel van Trappenmaat

In de configurator kun je zelf na het inmeten de maten van jouw trap invoeren. Nadat jij de belangrijkste maten hebt ingevoerd kan Trappenmaat zelf al sommige andere velden automatisch invoeren. Dit scheelt jou tijd en zorgt voor een goed resultaat. Lees hier meer over de acht stappen die je doorloopt in de configurator.