9.7/10 115 reviews
  • Hulp nodig?
  • Contact
  • Bouwpakket trap op maat
  • Traprenovatie onderdelen
  • Traptreden op maat
Vanaf 6 werkdagen geleverd*
Gratis bezorgd op locatie vanaf € 640,-
KOMO-gecertificeerd
Op de millimeter nauwkeurig
Duurzame materialen
Home / Kennisbank / Trap berekenen

Trap berekenen

Trappenmaat is een mooi hulpmiddel om snel je eigen trap te berekenen. Naast het berekenen van de afmetingen, kun je door de configurator te gebruiken ook snel een prijs berekenen. Waar je rekening mee moet houden bij het berekenen van een trap, leggen we je uit!

De maten die je nodig hebt om je eigen trap samen te stellen, kun je zelf opmeten. De beste manier om je trap in te meten, leggen we je uit in de inmeetinstructies.

Wat voor grondvorm heeft mijn trap?

Voordat je jouw trap kunt gaan berekenen, is het belangrijk om een keuze te maken, wat voor grondvorm jouw trap moet krijgen. Wanneer je veel ruimte hebt, kun je kiezen voor een rechte steektrap. Echter past deze trap niet overal, door gebrek aan ruimte of doordat het trapgat grenzend is aan meerdere wanden. In deze gevallen kun je kiezen uit bijvoorbeeld een onderkwart-, bovenkwart- of dubbelkwart trap.

De hoogte van de trap berekenen

Het berekenen van de hoogte van de trap is voor alle soorten trappen hetzelfde. Meet hiervoor vanaf de beneden vloer tot de bovenkant van de bovenliggende vloer. Het is raadzaam om dit vanaf meerdere punten te meten en de grootste maat aan te houden. Komt er nog een dekvloer, parket, vloerbedekking, etc. op de bovenliggende vloer en wil je dat je trap op gelijke hoogte met deze vloer komt, reken dan de dikte van deze vloeren bij je hoogte op.

De lengte van de trap berekenen

De maximale lengte van je trap is afhankelijk van de hoogte van je plafond. Wanneer het plafond bijvoorbeeld 200 cm hoog is, kan de trap niet verder doorlopen dan het trapgat, je zou dan je hoofd stoten bij het betreden van de trap. Heb je een hoog plafond van bijvoorbeeld 400 cm, dan kan je trap gemakkelijk een stuk doorlopen onder het plafond. Het is raadzaam om het bouwbesluit zorgvuldig door te lezen en hier de lengte van de trap op af te stemmen.

Bereken de trap

Bereken direct je trap met behulp van onze configurator

Naar de configurator

Staat de trap tussen muren?

Wanneer je trap tussen muren geplaatst moet worden, is het raadzaam ruimte tussen de muren op meerdere punten te meten. Houd bij het berekenen de kleinste tussenruimte aan, zodat je trap nooit klem komt zitten tussen twee muren.

Vloerhekken

Wanneer je een trap bestelt, is er ook nog een mogelijkheid om bijpassende vloerhekken bij je trap te bestellen. Hiervoor kies je in onze webshop de vorm van je trapgat uit en meet alle benodigde maten op. Wanneer je de maat voor een vloerhek invoert, is het van belang dat je 100 mm bij de gemeten maat optelt. Zo kun je tijdens het plaatsen van de trap, je vloerhek precies passend maken.

 

Veelgestelde vragen over trap berekenen

Hoe een trap berekenen?

Een trap inmeten klinkt moeilijker dan het werkelijk is. Maak gebruik van de Trappenmaat configurator zodat je geen enkele stap mist.

Hoe een trapgat berekenen?

Bij het berekenen van een trapgat hanteer je 600 mm tot 900 mm breedte. Houd ook rekening met 20 mm stelruimte. Gebruik de trapformule voor de doorloophoogte.

Hoe een trap berekenen met bordes?

Een bordestrap bereken je op dezelfde manier als andere soorten trappen. Het enige verschil is dat de trap één of meerdere bordessen heeft.

Hoe lang is een trap?

De lengte van je trap is afhankelijk van de hoogte van het plafond. Je moet namelijk rekening houden met de doorloophoogte.

Hoe een trap uittekenen?

Voor het uittekenen van een trap gebruik je bijvoorbeeld de trapformule. Of kies voor de gebruiksvriendelijke configurator van Trappenmaat.