0
Gratis bezorgd op locatie
24/7 bestellen
Op de millimeter nauwkeurig
Vast contactpersoon
Home / Kennisbank / Krakende trappen door het krimpen en uitzetten van hout

Krakende trappen door het krimpen en uitzetten van hout

Als houtfabrikant werken we met een product dat kan krimpen en uitzetten. Bij ons op de werkvloer wordt dit ook wel ‘het werken van hout’ genoemd. Door de werking van het hout kan de trap vervormen, waardoor hij gaat kraken.

Volgens de richtlijnen van de NBvT kraakt een trap als “ten minste 75% van de treden van uw trap kraakt op alle tijdstippen van de dag en gedurende alle seizoenen”. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt het kraken van de trap niet altijd veroorzaakt door een fout in het productieproces.

De vochtigheid van het hout meten

Vers gekapt hout bevat een vochtpercentage van ongeveer 50%. Voor het maken van meubels en trappen dient het vochtpercentage ongeveer 14% te zijn. Voordat hout bij ons binnenkomt, wordt het eerst kunstmatig gedroogd in zogeheten droogkamers. Bij onze goederenontvangst wordt het vochtpercentage van hout dat binnenkomt gemeten om de kwaliteit van ons hout te waarborgen.

Werking tijdens het productieproces

Negen van de tien trappen worden gemaakt van vurenhout. Dit hout heeft als eigenschap heeft snel vocht op te nemen, maar ook snel vocht te verliezen. Het is daarom van groot belang dat de luchtvochtigheid tijdens het fabrieksproces gelijk blijft. Wij maken in onze fabriek gebruik van een klimaatbeheersingssysteem dat de luchtvochtigheid op 55% houdt. Wanneer de luchtvochtigheid tussen de 50 en 55% gehouden wordt, beperken we de werking van het hout tot een minimum.

Hoe zit het met de vochtigheid van het hout tijdens de montage?

Wanneer de trap geplaatst wordt, hebben wij geen invloed meer op de luchtvochtigheid. Er is een aanzienlijk verschil tussen het plaatsen van de trap in een ruwbouwfase of een bestaande woning. In de ruwbouwfase is de luchtvochtigheid veel hoger dan in een bestaande woning. Het werken van hout wordt versterkt bij verschillen in het vochtpercentage. Wanneer de trap lange tijd in een (te) vochtige ruimte staat en deze ruimte wordt na verloop van tijd minder vochtig (door bijvoorbeeld een verwarming aan te zetten) dan wordt de kans op het werken vergroot.

Ben je van plan bent om de naden tussen de trap en muur te voorzien van kitranden? Dan is het raadzaam om dit een jaar na plaatsing van de trap te doen. Na een jaar is de trap nagenoeg uitgewerkt en zullen je kitranden niet scheuren door de werking van het hout.

Voorkomen is beter dan genezen

Om te voorkomen dat je trap (extreem) gaat werken is het van belang om de luchtvochtigheid in je huis tussen de 50 en 60% te houden. Om de luchtvochtigheid in je huis te meten, kun je een hygrometer aanschaffen. Is je luchtvochtigheid te hoog, dan kan een vochtvreter of een airconditioning een raadzame oplossing zijn. Is je luchtvochtigheid te laag? Dan kun je het beste een luchtbevochtiger plaatsen.