• Bouwpakket trap op maat
  • Traprenovatie onderdelen
  • Traptreden op maat
Vanaf 6 werkdagen geleverd*
Gratis bezorgd op locatie vanaf € 640,-
KOMO-gecertificeerd
Op de millimeter nauwkeurig
Duurzame materialen
Home / Kennisbank / Trap veilig maken

Je trap veilig maken

Een paar handige tipsWanneer je een trap oploopt, ontkom je er niet aan dat je omhoog gaat. En hoe hoger je komt, hoe harder je kan vallen.

Gelukkig kun je zelf je trap veilig krijgen en op deze manier valpartijen voorkomen. We leggen je uit hoe je ervoor kunt zorgen dat je trap zo veilig mogelijk wordt.

Leuningen en hekwerk

Het helpt mee als je tijdens de wandeling over de trap jezelf ergens aan vast kunt houden of ergens tegenaan kunt leunen. Dit is natuurlijk geen nieuws. Maar we zien tegenwoordig de mooiste plaatjes voorbijkomen in verschillende interieurblogs of op Pinterest. Minimalistische trappen zonder enige vorm van leuning of hekwerk zijn helemaal van deze tijd. Vanuit esthetisch oogpunt lijkt het allemaal schitterend, die trappen zonder leuning en hekwerk, maar veilig is het niet. Zorg daarom altijd dat je trap is uitgerust met muurleuningen en/of balustrades.

Maak je trap veilig met vloerhekken

Gelukkig zien we nooit dat hekwerk op de verdiepingsvloer wordt vergeten. Maar sommige vloerhekken kunnen onveilige situaties opleveren, vooral wanneer je kleine kinderen hebt. Sommige designtrappen zijn uitgerust met vloerhekken (en/of balustrades) met horizontale spijlen. Dit maakt de balustrade overklauterbaar voor kinderen.

Ook zien we nog wel eens een trapleuning met de trap omhooglopen langs het vloerhek. Ook dit biedt kinderen de mogelijkheid om over het vloerhek te klimmen. Een maatregel hierbij zou kunnen zijn om een paneel te plaatsen op de plek van het vloerhek.

Een minder steile trap

Vooral in oudere stadswoningen zijn de trappen erg steil. Het is niet altijd mogelijk, maar misschien zou je eens kunnen kijken of de trap iets ‘luier’ kan worden, minder steil dus. Dit is natuurlijk heel erg afhankelijk van de ruimte die je tot je beschikking hebt. Maar je kunt altijd uitzoeken of het mogelijk is je trapgat aan te passen of nieuwe trap te plaatsen met een extra slag of iets meer aanloop. Denk hierbij wel om de doorloophoogte: je hoofd stoten aan het plafond doet pijn!

Treden van antislip

Om je traptreden zo veilig mogelijk te maken kun je verschillende dingen met het oppervlakte doen. Een vaak gebruikte maatregel is het toepassen van antislip strips. Bij ons kun je de rubberen slijtstrips met je traptreden mee bestellen. We frezen de trede dan alvast voor je in, zodat je zelf de strips kunt plaatsen nadat je hem hebt geschilderd.

Veel mensen vinden antislip strips niet mooi, en kiezen voor een andere manier om de traptreden veilig te krijgen. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van speciale trapverf met een antisliplaag. In deze verf zit een korrel verwerkt, waardoor het tredeoppervlak ruwer wordt. Wij leveren onze trappen wit gegrond af, waarna je zelf de trap kan voorzien van de antislip verf.

Trap veilig maken met Next Step treden

Door de antislip laag in de Next Step treden, zijn glijpartijen verleden tijd.

Meer informatie

Next Step treden

Wil je helemaal niet in de weer met schilderen, maar toch een antislip traptrede? Je kunt er ook voor zorgen dat je trap veilig wordt door Next Step traptreden te bestellen. Deze treden zijn voorzien van een HPL toplaag, waarin een antislip-structuur is aangebracht. Deze treden zijn leverbaar in verschillende mooie designs. Een veilig en mooi alternatief, waarbij je je niet meer druk hoeft te maken om glijpartijen!