9.7/10 117 reviews
  • Hulp nodig?
  • Contact
  • Bouwpakket trap op maat
  • Traprenovatie onderdelen
  • Traptreden op maat
Vanaf 6 werkdagen geleverd*
Gratis bezorgd op locatie vanaf € 640,-
KOMO-gecertificeerd
Op de millimeter nauwkeurig
Duurzame materialen
Home / Kennisbank / Hoogte trapleuning

Hoogte trapleuning

Een goed geplaatste trapleuning is niet alleen essentieel voor de veiligheid in huis, maar het is ook verplicht volgens de Nederlandse bouwvoorschriften. We leggen uit welke wetgeving van toepassing is, hoe je de hoogte van een trapleuning volgens het Bouwbesluit bepaalt, wat de standaardhoogte van een trapleuning is en welke leuningdragers je het beste kunt gebruiken.

Hoogte trapleuning bouwbesluit

Het bouwbesluit is in Nederland een belangrijke regelgever voor trappen en dus ook trapleuningen in de context van bouw en veiligheid van gebouwen. De belangrijkste regels voor trappen staan hierin opgesteld.

Het Bouwbesluit schrijft voor dat de hoogte van een trapleuning in een woning moet voldoen aan bepaalde normen. Volgens deze voorschriften moet de leuning zich bevinden tussen de 80 en 100 centimeter boven de voorkant van de trede. Dit betekent dat de hoogte van de trapleuning gemeten wordt vanaf de bovenkant van de trede tot aan de onderkant van de leuning.

Hoogte trapleuning bepalen

Om de hoogte van je trapleuning correct te bepalen, meet je de afstand van de voorkant van de trede tot aan de gewenste hoogte binnen het bereik van 80 tot 100 centimeter. Zorg ervoor dat de leuning gelijkmatig over de gehele lengte van de trap wordt geplaatst voor maximale stabiliteit en ondersteuning.

Leuning verplicht

Volgens het bouwbesluit dient een trap tenminste één zijde een leuning te hebben. Het bouwbesluit schrijft voor: “Een trap die bedoeld is voor het overbruggen van een hoogteverschil van meer dan een meter en met een helling ter plaatse van de klimlijn groter dan 2:3 dient aan tenminste één zijkant een leuning te hebben.”

Alle regels omtrent trappen op een rijtje

Om veiligheid te kunnen garanderen en kwaliteit te kunnen waarborgen zijn er vaak criteria opgesteld waar producten of diensten aan moeten voldoen.

Lees meer

Hoogte trapleuning wetgeving

Naast het Bouwbesluit zijn er mogelijk andere wet- en regelgevingen van toepassing op trapleuningen, afhankelijk van de locatie en het type gebouw. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Arbo-regelgeving (Arbeidsomstandighedenwet) – In commerciële gebouwen en werkplekken zijn er mogelijk specifieke voorschriften met betrekking tot trapleuningen om te zorgen voor de veiligheid en gezondheid van werknemers. Deze voorschriften kunnen variëren afhankelijk van het land en de sector.
  • Gemeentelijke bouwverordeningen – Gemeenten kunnen aanvullende bouwverordeningen hebben die specifieke eisen stellen aan trapleuningen in gebouwen binnen hun jurisdictie. Deze verordeningen kunnen variëren van stad tot stad.
  • Toegankelijkheidsnormen – Voor openbare gebouwen en faciliteiten kunnen er regels zijn met betrekking tot de toegankelijkheid, zoals de eisen voor trapleuningen om te voldoen aan de toegankelijkheidsnormen voor personen met een handicap.
  • Brandveiligheidsvoorschriften – In sommige gevallen kunnen brandveiligheidsvoorschriften eisen stellen aan de materialen en constructie van trapleuningen om de verspreiding van vuur te beperken.

Het is belangrijk om te begrijpen dat de specifieke wet- en regelgeving met betrekking tot trapleuningen kan variëren afhankelijk van de locatie, het type gebouw en het beoogde gebruik. Het is raadzaam om contact op te nemen met de lokale bouwautoriteiten of een bouwprofessional om te achterhalen welke specifieke voorschriften van toepassing zijn op jouw situatie, naast het Bouwbesluit.

Standaard hoogte trapleuning

Hoewel het Bouwbesluit een hoogtebereik voorschrijft, is de standaardhoogte voor trapleuningen in veel woningen vaak rond de 100 centimeter. Deze hoogte is comfortabel en voldoet aan de meeste behoeften.

Welke leuningdrager?

De keuze voor leuningdragers hangt af van het type constructie van je woning. Voor houtskeletbouw zijn er speciale leuningdragers beschikbaar die ontworpen zijn om stevig te worden bevestigd aan houten constructies. Deze kunnen worden bevestigd aan de balken of stijlen van het skelet om een solide ondersteuning te bieden.

In betonconstructies kunnen leuningdragers vaak rechtstreeks aan de betonnen muren worden bevestigd. Zorg ervoor dat je geschikte pluggen en bevestigingsmaterialen gebruikt om de leuning stevig op zijn plaats te houden.

Meer weten?

Heb je nog vragen over de hoogte van de trapleuning? Neem dan gerust contact met ons op. Wil je meer weten over het bouwbesluit? Mogelijk vind je de volgende artikelen dan ook interessant: