9.7/10 115 reviews
  • Hulp nodig?
  • Contact
  • Bouwpakket trap op maat
  • Traprenovatie onderdelen
  • Traptreden op maat
Vanaf 6 werkdagen geleverd*
Gratis bezorgd op locatie vanaf € 640,-
KOMO-gecertificeerd
Op de millimeter nauwkeurig
Duurzame materialen
Home / Kennisbank / Tips voor het plaatsen van een trap

Zelf een trap plaatsen

Ga je zelf een trap plaatsen? Weet jij al waar je moet beginnen en waar je op moet letten? Daarnaast, heb je de ruimte om een trap op te bouwen? Hieronder leggen we je uit wat de belangrijkste dingen zijn waar je op moet letten bij het plaatsen van een trap.

Het is belangrijk om te kijken hoeveel ruimte je hebt om een trap te plaatsen. Wanneer je gang groot genoeg is, kun je hem namelijk beter horizontaal bouwen. Is dit niet het geval of twijfel je over het omhoog zetten van de trap tijdens het plaatsen? Geen probleem, ook verticaal bouwen is mogelijk. Dit is naar eigen inschatting te bepalen.

Beginnen met het plaatsen van de trap

Lees de bouwtekening door en leg de trappenbomen, trappenspillen, traptreden, spijlen en overige materialen bij elkaar. Zorg ervoor dat je een balk op de grond hebt liggen, waar je de trap op kunt bouwen. Dit is niet alleen tegen beschadigingen van de trap, maar ook zodat je er later met je handen makkelijk onder de trap kunt komen om de trap te kunnen plaatsen.

Voorkom splijten van hout

Het slim om de bomen alvast voor te boren, die aan de muurzijden worden geplaatst. De zichtbomen hoef je niet te voorboren. De treden maak je namelijk vast aan de spil en zichtboom door schuin van onder naar boven te schroeven. Op deze manier krijg je geen schroefgaten in de zichtboom. Maak je de buitenboom (boom aan muur zijde) vast aan de treden, dan kun je dit van buiten af naar binnen schroeven. Denk er wel aan dat je ook de schuine schroefgaten eerst moet voorboren, om te voorkomen dat het hout niet gaat splijten.

Waar begin je met het plaatsen van de trap?

Je begint vrijwel altijd onderaan. Bestel je de trap via ons? Dan zijn de treden genummerd, nummer één is dan ook de onderste trede. Heb je een kwart onder in de trap, dan maak je eerst de boom aan de spil vast en begin je dan met de onderste treden. Heb je de eerste kwart af, dan kan de eerste buitenboom bevestigd worden.

Wanneer zet je de trap overeind?

Wanneer je de trap verticaal gaat bouwen, is het slim om de eerste kwart liggend te bouwen. Zo creëer je de eerste stevigheid, voordat je de trap verticaal plaatst. Het is aan te raden om dit altijd met minimaal twee personen omhoog te tillen. Bouw je de trap horizontaal en zet je de trap dus pas op het einde overeind, dan is het aan te raden om hier een lier voor te gebruiken.

Hoe zorg je dat de trap stevig staat?

Wanneer de trap staat, kun je hem ondersteunen met resthout (balkjes, latjes). Je kunt deze balkjes het best onder de hoektreden zetten, zodat de trap de eerste stevigheid krijgt. Zit de hele trap in elkaar? Doe voor de zekerheid nog een check of daadwerkelijk alle treden zitten vastgeschroefd aan de bomen én dat de bomen vastzitten aan de spil.

Waterpas

Zorg dat je eerst de trap waterpas hebt staan, voordat je de trap begint vast te schroeven aan de muur. Door middel van vulplaatjes kun je de trap op verschillende plaatsen ophogen.

De trap vastzetten aan de muur

Wanneer hij waterpas staat kun je de trap aan de muur bevestigen, door op een aantal punten in de buitenboom schroeven te plaatsen. Weet hierbij wel wat je achter de muur hebt zitten. In sommige gevallen zit er achter een gipswand niet overal hout. Indien er geen hout achter de muur zit, zul je dit moeten oplossen met pluggen.

De trap vastzetten op de verdiepingsvloer

Wanneer de trap vastzit aan de wand, moet de trap nog vastgezet worden in het trapgat. Hiervoor wordt een balk meegeleverd, welke aan de onderkant van de bovenste trede bevestigd wordt. Deze dient vastgeschroefd te worden aan de verdiepingsvloer.

Montagehandleidingen

Kom je er nog steeds niet uit of zie je liever stapsgewijs hoe je een trap moet plaatsen? Bekijk dan hier onze Trappenplannen, waar alles stap voor stap word uitgelegd hoe jij een trap moet plaatsen:

Download montagehandleiding: Horizontaal trap monteren
Download montagehandleiding: Verticaal trap monteren

Veelgestelde vragen over het zelf plaatsen van een trap

Hoe zelf een trap plaatsen?

Voor het plaatsen van een trap kun je gebruikmaken van de montagehandleidingen van Trappenmaat.

Hoe een trap bevestigen aan een muur?

Plaats schroeven op een aantal punten in de buitenboom en zet de trap vast aan de muur. Bij gipswanden is het zaak om de trap in de stijlen vast te zetten. Gipswanden zijn niet constructief en zullen de trap niet kunnen dragen

Hoe een trap bevestigen aan vloer?

Onze laatste treden hebben altijd een stootbord, zelfs open trappen. Dit ten behoeve van de montage aan de vloerrand.

Wanneer een trap plaatsen bij nieuwbouw?

Trappenmaat adviseert altijd om een trap na je cementdekvloer te plaatsen. Wil je dit toch eerder doen? Houd dan rekening met extra ruimte bij je eerste treden, zodat alle treden gelijk zijn nadat je de dekvloer hebt gestort.