9.7/10 96 reviews
  • Hulp nodig?
  • Contact
  • Bouwpakket trap op maat
  • Traprenovatie onderdelen
  • Traptreden op maat
Vanaf 6 werkdagen geleverd
Gratis bezorgd op locatie vanaf € 640,-
KOMO-gecertificeerd
Op de millimeter nauwkeurig
Duurzame materialen
Home / Kennisbank / Trap stootborden bevestigen

Trap stootborden bevestigen

Om een trap dicht te maken gebruiken we stootborden. Hoe je deze het beste kunt bevestigen, leggen we je uit in deze blog.

Stootborden maak je vast aan de onderste trede. Bij deze trede zet je het stootbord gelijk met de onderkant, denk er hierbij wel aan om de trap zo goed mogelijk al waterpas te zetten. Je kunt het stootbord bevestigen door van achteren door het stootbord de trede in te schroeven.

Het eerste stootbord van de trap bevestigen

Het eerste stootbord kun je niet aan de trede eronder bevestigen, want dit is het begin van de trap. Dit zet je dus vast aan de bovenliggende trede. Je zet het stootbord vast door schuin van onder naar boven te schroeven. Op deze manier komen er geen zichtbare schroeven in de trede.

Het laatste stootbord van de trap bevestigen

Je schroeft aan de laatste trede, voordat je deze bevestigt aan de trap, van te voren al het stootbord vast. Dit stootbord wordt namelijk aan de verdiepingsvloer bevestigd, zo krijgt de trap namelijk net iets meer stevigheid. Ook dit stootbord kun je gewoon vastschroeven via de achterkant van de trede.

Afwerken van de stootborden

Je kunt de trap afwerken door in de schroefgaten plamuur te gebruiken. Heb je ergens nog een beschadiging in de trap of de stootborden? Je kunt hier ook de plamuur voor gebruiken. Je kunt het plamuur weer afwerken door een scherpe beitel of een Davidschaaf te gebruiken. Heb je een eiken trap gekozen? Zorg er dan voor dat je kneedbaar hout of een plug in de juiste kleurstelling gebruikt.

Meer weten?

Kom je er niet uit met het bevestigen van de stootborden aan de trap? Lees hier hoe je een trap stapsgewijs in elkaar zet.

Download hier de handleiding verticaal de trap monteren

Download hier de handleiding horizontaal de trap monteren

Veelgestelde vragen over het bevestigen van stootborden

Hoe stootborden bevestigen?

Bij bestaande trappen bevestig je de stootborden door deze aan de achterkant van de trede vast te schroeven. Gebruik hierbij een deklatje om de trede stevig vast te zetten. Bij Trappenmaat bouwpakketten zitten stootborden standaard ingefreesd en hoeven ze niet met een latje vastgezet te worden.

Wat is de dikte van een stootbord voor een trap?

De dikte van een stootbord is 9 mm. Bestel losse stootborden in de Trappenmaat webshop.