9.7/10 118 reviews
  • Hulp nodig?
  • Contact
  • Bouwpakket trap op maat
  • Traprenovatie onderdelen
  • Traptreden op maat
Vanaf 6 werkdagen geleverd*
Gratis bezorgd op locatie vanaf € 640,-
Gegarandeerde kwaliteit
Professionele service
Home / Kennisbank / Over het trapgat

Het trapgat: een belangrijk onderdeel bij het inmeten

Een toch wel belangrijk onderdeel wat niet moet worden vergeten tijdens het inmeten van een (nieuwe) trap: het trapgat. Een trapgat is een opening die naar de eerstvolgende verdieping of zoldervloer loopt. Naast dat een trap goed beloopbaar moet zijn is het ook noodzaak om rekening te houden met eventuele meubels die door het trapgat moeten passen.

Bij de gedachte aan een trapgat kunnen verschillende vragen naar bovenkomen. In deze kennisbank nemen we je mee en proberen we verschillende vragen te beantwoorden.

Meten van een trapgat

In onze configurator wordt er bij stap 3 gevraagd om de verschillende maten van de trap door te geven. De maten van het trapgat horen altijd iets groter te zijn dan de trap zelf. Dit is ook afhankelijk van het soort trap je gaat plaatsen.

  • Voor één persoon hoort de breedte van een trap minimaal 600 mm te zijn.
  • Voor twee personen is dit 800 mm.
  • De meest aangename maat om een trap omhoog te lopen is 900mm.

Houdt bij het invoeren ook altijd rekening met 20 mm stelruimte. Trappenmaat heeft voor verschillende soorten trappen een inmeetinstructie klaar staan, lees die vooral even door voordat je aan de slag gaat met het inmeten van de trap.

Lees ook meer over de doorloophoogte van een trap.

De trapformule

Het is dus belangrijk dat een trap goed beloopbaar is. Hiervoor is 'de trapformule' bedacht. Een formule die ervoor zorgt dat je op een goeie manier de trap op- en afloopt.

Lees meer over de trapformule

Trapgat dichtmaken

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je een trapgat dicht zou willen maken. Het kan zijn dat je het trapgat wil verplaatsen en de huidige dus dicht wil maken. Maar het is ook mogelijk dat je het trapgat wilt laten dichtmaken zodat deze weer kan bijdragen aan de draagkracht van de vloer.

Voordat je begint met het inmeten van de trap is het noodzakelijk om te weten waar en hoe groot de trapgat is. Zorg er dus voordat je dit van te voren goed hebt doordacht.

Hekwerk

Om de veiligheid bij het trapgat te garanderen zodat je tijdens het traplopen niet naar beneden valt is het belangrijk om hekwerk aan te brengen. Bij Trappenmaat zijn dit houten vloerhekken en balustrades.

In de configurator begint dit bij stap 4 en 5. Een balustrade of vloerhek bestaat uit spijlen en dek- en onderregels. Bij Trappenmaat worden deze wit gegrond bij je afgeleverd.

Stel een trap samen in onze configurator

Met behulp van de Trappenmaat configurator stel je een trap tot op de millimeter nauwkeurig samen, precies passend in iedere situatie. Kies één van de grondvormen en start direct met het samenstellen van je trap.

Trap op maat samenstellen

Veelgestelde vragen over het trap

Hoe groot is een trapgat?

Gemiddeld zijn trapgaten tussen 2000 en 3000 mm x 900 tot 1400 mm