9.7/10 115 reviews
  • Hulp nodig?
  • Contact
  • Bouwpakket trap op maat
  • Traprenovatie onderdelen
  • Traptreden op maat
Vanaf 6 werkdagen geleverd*
Gratis bezorgd op locatie vanaf € 640,-
KOMO-gecertificeerd
Op de millimeter nauwkeurig
Duurzame materialen
Home / Kennisbank / De trap en het bouwbesluit

De trap en het bouwbesluit

In het bouwbesluit is vastgesteld aan welke richtlijnen alle gebouwen in Nederland dienen te voldoen. Het document is opgesteld vanuit de overheid en heeft als doel ervoor te zorgen dat alle bouwwerken in ons land veilig, gezond, bruikbaar en milieuvriendelijk zijn. Hoewel het bouwbesluit een belangrijke bijdrage levert aan de bewoonbaarheid van de woningen in ons land, roept het ook regelmatig vragen op. Voordat je zelf je trap gaat bestellen via onze configurator, leggen we je kort uit wat de belangrijkste zaken zijn waar je rekening mee moet houden in het bouwbesluit. 

In de paragrafen 2.4 en 2.5 van het bouwbesluit wordt aandacht besteed aan het overbruggen van hoogteverschillen en de trap. In de basis zijn de eisen niet bijzonder lastig te noemen, het is vooral de manier waarop de informatie wordt gepresenteerd die vragen oproept. Het juridische taalgebruik nodigt niet bepaald uit tot lezen. Voor een document met een praktische insteek, laat het taalgebruik sterk te wensen over. Wij krijgen dan ook regelmatig vragen over het bouwbesluit met betrekking tot de trap. Naar aanleiding van deze vragen zetten we de belangrijkste aandachtspunten uit het bouwbesluit voor je op een rijtje.

Welk bouwbesluit?

Zoek uit aan welk bouwbesluit je trap moet voldoen voordat je aan de trap begint. Voor nieuwbouw geldt altijd de meest recente versie van het bouwbesluit, maar voor bestaande bouw wijken de eisen af. Een trap moet voldoen aan de regelgeving van het moment waarop het huis gebouwd is. Het eerste bouwbesluit kwam in 1992, de tweede versie ging in 2003 van kracht, terwijl het huidige bouwbesluit geldt vanaf 2012.

Wat gebeurt er als ik me niet aan het bouwbesluit houd?

Bij nieuwbouw is vaak een opzichter aanwezig om te kijken of alles aan het bouwbesluit voldoet. Bij een verbouwing blijft deze controle vaak achterwege. Maar pas op, wanneer er een ongeval plaatsvindt kan er onderzoek worden gedaan naar de oorzaak van het ongeval. Wanneer dit (mede) te wijten valt aan een gebrek in de woning, is de kans aanwezig dat je een boete riskeert of dat een verzekeraar weigert uit te keren.

Lees alles over regels omtrent trappen

Wil je meer weten over de regels van het bouwbesluit? Wij hebben er een aantal toegelicht. Hoe hoog mag een trap zijn, wat is optrede, wat is aantrede, hoe groot mag dit zijn, enzovoort. Ook leggen we het verschil uit tussen het bouwbesluit en de NEN-norm.

Lees meer

De eisen in het bouwbesluit

De eisen in het bouwbesluit laten ruimte over voor onduidelijkheden. Sommige begrippen worden bijvoorbeeld niet uitgelegd. Een voorbeeld hiervan is de vrije hoogte boven de trap. Deze dient 2,3 meter te zijn in een woning die na 2012 is gebouwd. Wat er niet bij wordt verteld is hoe je dit moet meten. Het meten doe je vanaf de klimlijn, de denkbeeldige lijn tussen de twee voorzijden van de trap. Je meet dus NIET vanaf de traptrede.

In de tabel worden begrippen gebruikt die niet toegelicht worden. Voor mensen die niet regelmatig met trappen werken, kan dit voor verwarring zorgen. Het gaat bijvoorbeeld om begrippen als aantrede, optrede en de eerder genoemde klimlijn. De betekenis van deze begrippen vind je op onze speciale traptermen pagina.

Een trap is al verplicht wanneer een hoogteverschil van 0.21 meter overbrugd moet worden. Bij zulke hoogteverschillen plaatsen we zelf meestal een traptrede halverwege. Ook de maximale toegestane aantrede optrede is vrij klein, namelijk 18,8 centimeter. Dit is minder in vergelijking met wat het vroeger was. Dit is ontstaan uit het feit dat mensen gemiddeld ouder worden en langer in hun eigen huis blijven wonen. Om de trap ook voor minder mobiele mensen goed begaanbaar te houden, is het bouwbesluit hierop aangepast. Trappen volgens het nieuwe bouwbesluit zijn dus een beetje ‘luier’.

Leuningen en balustrades

Wordt met de trap een hoogteverschil van meer dan 1 meter overbrugd? Dan is het verplicht een leuning/balustrade aan te brengen. Bij kleinere hoogteverschillen is dit dus niet verplicht. Als het aankomt op leuningen en balustrade schiet het bouwbesluit soms een beetje tekort. Stel dat je een onderkwart trap maakt waar de trap één meter boven de vloer een draai maakt. Dan is een balustrade op de korte onderzijde niet verplicht. Maar wanneer iemand een val zou maken vanaf het bovenste deel van de trap, is er geen balustrade aanwezig om de val te breken. Geef de veiligheid van de gebruiker de hoogste prioriteit bij het samenstellen van de trap.

Schuine daken en de doorloophoogte

Helaas een punt waar we het vaak bijna mis zien gaan: er wordt geen rekening gehouden met een schuin aflopend dak op zolder. Als het trapgat onder één van de lagere zijden van het dak uitkomt, is de doorloophoogte soms zo klein dat je alleen kruipend de zolder kan bereiken. Tenzij je graag achteraf een dakkapel wil plaatsen, is dit een belangrijk aandachtspunt in het ontwerp van je woning.

Houd rekening met de vluchtwegen

Hoewel we hopen dat het nooit gaat voorkomen, dien je altijd rekening te houden met calamiteiten. De trap is een wezenlijk onderdeel van de vluchtroute, maar in de bouwtekeningen krijgen wij dit niet altijd te zien. Terwijl de vluchtwegen een belangrijk aandachtspunt zijn in het bouwbesluit. Denk daarom altijd goed na over de plaats van de trap in de vluchtroute van de woning. En zorg ervoor dat de vluchtroute in ieder geval vrij van blokkades is.

Heb je nog vragen?

Weet je niet helemaal zeker of je trap wel aan het bouwbesluit voldoet? Onze experts staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Je kunt je vraag stellen via het contactformulier. Eventuele bouwtekeningen of foto’s kun je in de bijlage toevoegen!

Stel een trap samen in onze configurator

Met behulp van de Trappenmaat configurator stel je een trap tot op de millimeter nauwkeurig samen, precies passend in iedere situatie. Kies één van de grondvormen en start direct met het samenstellen van je trap.

Trap op maat samenstellen