• Maatwerk trappen
  • Seriematige trappen
  • Next Step Traprenovatie
  • Inspiratie
  • Over ons
Home / Team / Douwe Idzerda

Douwe Idzerda

Voorman productie

d.idzerda@devriestrappen.nl
(0513) 637383

Douwe Idzerda

Toen Douwe Idzerda nog in de spuiterij (2013) en later in de formeerhoek (2015) te vinden was, hield hij altijd al een oogje in het zeil bij de rest van de productie. “Overal een beetje meekijken hoe alles loopt, dat vond ik altijd al leuk”, vertelt Douwe. Toen in 2018 de functie voorman werd opgezet leek dit op zijn lijf geschreven. Terwijl hij af en toe nog een handje helpt in de formeerhoek, kan Douwe nu als voorman doen wat hij altijd leuk heeft gevonden: ‘de fabriek draaiende houden!’

Jong geleerd is oud gedaan

Het begon voor Douwe allemaal bij de verhalen die zijn vader vertelde over wat zijn opa allemaal maakte van hout. Van jongs af aan maakte hij dus al kennis met het vak, waardoor een opleiding in de timmerwereld een logische keuze was. “Op mijn 16e ben ik al begonnen met werken bij een groot bouwbedrijf. Dit was voor mij een mooie grondlegging om alles te leren.” Hierna belandde hij al in de trappenwereld, alleen nog niet bij De Vries Trappen (DVT). Toen dit bedrijf failliet ging heeft Douwe nog bij een klein houthandelsbedrijf gewerkt, maar dit bleek niet zo zijn ding te zijn. Dit was dan ook van korte duur, want toen werd hij door De Vries Trappen uitgenodigd voor een gesprek. Aan het einde van dat gesprek werd gevraagd wanneer Douwe kon beginnen, waarop hij antwoordde: “Ik heb mijn werkkleding aan, dus ik kan nu wel beginnen”. Zo gezegd, zo gedaan. Diezelfde dag stond Douwe al in de fabriek.

Meehelpen in de fabriek

Naast de werkzaamheden als voorman, wat vooral bestaat uit het draaiende houden van de fabriek, wil hij ook nog wel eens meewerken met de taken in de fabriek zelf. “In het begin deed ik dat wel eens te veel, dan wilde ik altijd wel meewerken.” Echter, is de functie nu te groot om ook nog overal mee te helpen. “Ik help wel eens mee in de formeerhoek, dat vind ik leuk om te doen. Maar daar heb ik eigenlijk geen tijd voor, dan begint mijn telefoon alweer te rinkelen en word ik weer ergens anders verwacht.”

Het leven van een voorman

Als één van de drie voormannen bij De Vries Trappen zorgt Douwe er mede voor dat alle zaken draaiende blijven in de fabriek. “Dat betekent dat ik sturing geef aan de werkploegen, de productie in de gaten houdt of alles naar behoren loopt, de kwaliteit waarborg en kijk of alles wel op tijd de deur uitgaat”, legt Douwe uit.

“Aan het begin van de dag kijken wij naar de leveringen van onder andere hout die op tijd in de fabriek moeten aankomen. Vervolgens moeten de trappen op tijd in productie gaan, zodat er geen vertraging opgelopen wordt. Aan het einde van de dag kijken wij uiteindelijk of alles bij de deur ligt om ingeladen te worden. Iedere dag is weer anders, maar dat maakt dit werk leuk”, zegt Douwe.

Trots en toekomst

“Ik ben het meest trots op de ontwikkeling die wij als bedrijf hebben doorgemaakt. Door de upgrade van het machinepark wordt er in de fabriek nu veel efficiënter gewerkt.”

Wat hij in de toekomst nog wil bereiken? Een moeilijke vraag volgens Douwe, maar alles perfectioneren en daarmee een goede kwaliteit kunnen garanderen is dan toch wel zijn doelstelling voor de komende jaren. “De collega’s in de fabriek komen vanuit verschillende disciplines. Van een bakkerij tot een winkel. Het doel is uiteindelijk om alle productieleden het vak te leren en daarmee de kwaliteit op een goed niveau te houden. Alle neuzen dezelfde kant op!”

Welke trap zou je zelf kiezen?

Douwe heeft meerdere favorieten, maar als hij moet kiezen is er één die toch echt zijn voorkeur heeft. “Ik ben nu bezig met het volledig verbouwen van mijn eigen huis, natuurlijk kan de Z-profiel trap van De Vries Trappen hierin niet ontbreken. Het mooiste vind ik als deze strak tussen de wanden komt. De treden lopen van muur tot muur, je ziet dus geen trapbomen. Dat heeft gewoon een strakke uitstraling.”

Buiten werktijd wordt Douwe blij van:

  • Mountainbiken
  • Klussen
  • Wandelen met de hond