• Maatwerk trappen
  • Seriematige trappen
  • Next Step Traprenovatie
  • Inspiratie
  • Over ons
Home / Aannemingsbedrijf Kuin

Aannemingsbedrijf Kuin

Kuin in het kort

Opgericht in: 1919

Aantal medewerkers: 75 – 95

Gevestigd in: Bovenkarspel (hoofdvestiging) en Leeuwarden

Partner van DVT sinds: +/- 1984

Interview met: Jan Kuin (algemeen directeur) en Marcel Lub (bedrijfsleider)

Over Kuin

In 1919 startte de eerste generatie Kuin het gelijknamige aannemingsbedrijf. “Mijn opa en oma hadden eigenlijk een schuithelling,” vertelt algemeen directeur Jan Kuin. Dat is een plek waar schepen en boten worden gebouwd, gerepareerd en/of te water gelaten worden. “We kregen op enig moment de vraag of we ook een gootje konden repareren. Vanuit die positie zijn de werkzaamheden steeds verder uitgebouwd tot nieuwbouw en onderhoud van woningen. Toen waren er niet zo veel kansen, dus op het moment dat je een kans ziet dan moet je die grijpen.” Inmiddels is Kuin uitgegroeid tot een belangrijke speler binnen de bouw- en vastgoedwereld. Het bedrijf kent drie takken; nieuwbouw, projectontwikkeling en verhuur. “Het begon met aannemen,” vertelt Jan. “Op den duur kochten we ook wel eens een kaveltje, en dat werden er steeds meer. Vastgoedontwikkeling hebben we toen apart gemaakt. De verhuur kwam voort uit een minder goede tijd waarin we de huizen slecht konden verkopen.”

Kuin en De Vries Trappen

Wanneer Jan het bedrijf overneemt van zijn vader op 22-jarige leeftijd – omstreeks 1980/1981 – werken er slechts drie uitvoerders en drie kraanmachinisten. “De rest betrof allemaal onderaannemers.” Niet veel later start de samenwerking met De Vries Trappen als onderaannemer. “Dat loopt al zeker 40 jaar. Misschien zelfs 43. Ruim 40 jaar in ieder geval, dat is zeker.” Hij weet het niet exact meer. “De boekhouder kocht destijds de trappen in.” Eerst levert De Vries vooral trappen voor de seriematige woningbouw. Momenteel neemt Kuin alle seriematige en maatwerk trappen bij De Vries Trappen af.

Samenwerking tussen twee eeuwenoude familiebedrijven

De succesvolle samenwerking steunt op (West-)Friese nuchterheid en een hands-on mentaliteit. “Niet lullen, maar poetsen,” is het motto van Kuin. Dat is volgens Marcel Lub, bedrijfsleider en al meer dan 25 jaar werkzaam bij Kuin, ook de reden van het succes van het bedrijf. “Als wij aan tafel komen, dan hakken we meteen knopen door. Zo is het, en klaar.” Binnen de samenwerking met De Vries Trappen herkent hij hetzelfde. “Zeggen wat je doet en doen wat je zegt.”

In de toekomst

Jan ziet ook de overeenkomsten tussen de twee bedrijven. “Ze zijn innovatief, net als wij. En het is ook gewoon een no-nonsense organisatie. Het is logisch; waar gehakt wordt vallen spaanders. Iedereen maakt fouten. Wij ook, De Vries Trappen ook, overal is wel eens wat. Maar als het zo ver is, hoe los je het dan op? Ik denk vanuit die positie dat we daar elkaar in kunnen vinden. Dat gaat gewoon goed, daarom heb je ook die lange samenwerking.”

Over Jan & Marcel

Wanneer Jan op 22-jarige leeftijd het bedrijf overneemt van zijn vader is hij binnen alle facetten van het bedrijf al eens werkzaam geweest. Hij heeft getimmerd, gemetseld, op de vrachtwagen gezeten, gecalculeerd, de werkvoorbereiding gedaan, getekend en verkoop gedaan. Inmiddels is hij zijn zoon Peter Kuin aan het klaarstomen om het algemeen directeurschap en het bedrijf van hem over te nemen. Marcel startte zo’n 25 jaar geleden bij Kuin als uitvoerder/projectleider. Door de jaren heen is hij doorgegroeid tot bedrijfsleider. Soms lopen de drie bedrijfstakken wat in elkaar over, maar in principe houdt hij zich voornamelijk bezig met het bouwbedrijf.

Op de foto: Marcel Lub - Willem Kuperus - Jan Kuin

Meer weten over Kuin en De Vries Trappen?

In het jubileumboek ter ere van het honderdjarig bestaan van De Vries Trappen heeft ook een artikel gestaan over de samenwerking tussen Kuin en De Vries Trappen. Dit lees je op pagina 122.

Naar het jubileumboek