• Maatwerk trappen
  • Inspiratie
  • Seriematige trappen
Home / Handige trucs binnen het seriewerk

Handige trucs binnen het seriewerk

Bij De Vries Trappen willen we altijd innoveren. Daarnaast is het onze missie om onze klanten zo veel mogelijk te ontzorgen en met hen mee te denken. Toen in de recessietijd (2010) de prijzen enorm snel naar beneden gingen waren dit de unieke eigenschappen waarmee we ons wilden onderscheiden. We bedachten slimme oplossingen die het voor aannemers niet alleen makkelijker maakten, maar ook kosten kunnen besparen. De oplossingen die toen bedacht zijn, zijn later eigenlijk de norm geworden en worden nu vrijwel standaard toegepast binnen seriewerken. Daardoor zijn ze eigenlijk heel vanzelfsprekend geworden. In dit artikel staan we eens stil bij alle aanpassingen die we door de jaren heen hebben doorgevoerd om u als klant zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn.

Massieve paneelboom

Eén van die handige trucs is een massieve paneelboom. De boom wordt doorlopend tot de bovenkant van de afgewerkte vloer uitgevoerd wanneer een open driehoek ontstaat tussen de boom en de vloer. Kortom, de 38 mm dikte van de boom wordt gebruikt om gaten te dichten zonder dat er plinten of panelen geplaatst hoeven te worden door de aannemer.

Als er een wand komt te staan is zo’n paneelboom niet per se noodzakelijk, maar in veel projecten is dit niet het geval en is een massieve paneelboom een mooie oplossing. In het seriewerk doen we dit bijna altijd, maar tot de maximale maat van 1100 mm breed. Tot 1100 mm wordt de boom massief uitgevoerd, daarna passen we een MDF-paneel toe in de vorm van een grote driehoek. Zowel de aanloopboom als uitloopboom kan massief uitgevoerd worden, bij de aanloopboom kan ook de binnenboom massief worden opgesteld.

Paneelboom met traphek i.p.v. balustrade

Het verschil tussen een traphek en balustrade lijkt op het eerste gezicht niet zo groot; de materialen zijn vrijwel hetzelfde maar een balustrade loopt schuin (in dezelfde stijgingshoek als de trap) en een traphek is recht. Dat is echter niet het enige verschil. Er zitten ook grote verschillen in de productie en montage ervan. Een traphek in plaats van een balustrade scheelt de productie een hoop werk en is daarmee ook goedkoper.

Een balustrade is veel bewerkelijker dan een standaard hekje. Als je in plaats van een balustrade een traphek plaatst dan scheelt dat je daarnaast:

  • De spil en de bewerking ervan
  • Aparte bewerking voor de treden (want de spil moet ingekroosd worden in de treden)
  • Een apart welstuk, het welstuk kan nu gewoon standaard blijven
  • Gaten prikken in de boom
  • Een dekregel maken met precies de juiste afschuining
  • Montage; een balustrade moet ter plekke nog gemonteerd worden terwijl een traphek kant en klaar geleverd kan worden

Stel: je hebt een balustrade op de binnenboom. Als de afstand tussen de spil en de vloer kleiner wordt kunnen we de boom tot bovenkant vloer optrekken. In zo’n geval kun je gewoon een hek plaatsen dat evenwijdig loopt aan de vloer. Dus niet schuin, maar recht toe rechtaan. Dat scheelt werk en is dus ook kostenbesparend.

MDF-paneel boven de binnenboom

Wat we vaak zien is dat zogeheten ‘Gibo wanden’ worden geplaatst om een trapkast onder de trap te creëren. Afhankelijk van de situatie kan het zijn dat de achterkant van deze wand nog zichtbaar is op het moment dat je de trap op loopt. Daar hebben wij een oplossing voor: we plaatsen een MDF-paneel boven de binnenboom.

Behalve dat een Gibo wand niet erg mooi is ontstaan er door het plaatsen ervan vaak kieren. De trap heeft een bepaalde tolerantie ten opzichte van het trapgat waar deze wand niet in meegaat. De aannemer moet dus nog een timmerman laten komen die met allemaal plintjes en latjes de boel afwerkt. Dat ziet er niet fraai uit en kost extra geld. Daarom bieden wij in dat geval de oplossing om een paneel op de binnenboom te plaatsen. Hierdoor is het probleem verholpen en is het enige dat qua afwerking nog moet gebeuren het schilderen. We kunnen zo’n paneel zelfs ook onder de boom plaatsen als de aannemer hier geen wand plaatst.

Behalve MDF-panelen boven de binnenboom zijn er nog andere dingen die wij doen om het maken van een trapkast makkelijker te maken. Wij kunnen bijvoorbeeld de 38 mm dikke boom helemaal doortrekken tot aan de grond waardoor er geen wand meer geplaatst hoeft te worden. Vaak wordt er namelijk een Gibo wand geplaatst maar deze zijn meestal niet heel stevig. Door deze niet te hoeven plaatsen kunnen kosten worden bespaard. Om te zorgen dat de kozijnen voor de deur houvast hebben en blijven zitten kunnen er 70 mm dikke bakken worden geleverd voor klemkozijnen.

Verhoogde onderregel vloerhek

Als een woning wordt geplaatst zit er vaak een kanaalplaatvloer van zo’n 200 mm dik in. Daar komt later een cementdekvloer overheen van zo’n 6 à 7 cm. Voordat die vloer erop komt wil men de traphekken eigenlijk al hebben geplaatst voor de veiligheid. Als je een traphek op hoogte zou plaatsen zoals we normaal zouden willen, met een normale onderregel, heb je een enorme kier tussen je ruwe vloer en je standaard traphek zitten. Als men zou gaan storten dan valt al het cement naar de begane grond. Daarom hebben we verhoogde vloerregels bedacht.

Zo wordt de kier die ontstaat zo klein mogelijk en wordt al het cement tegengehouden als men gaat storten. Die verhoogde vloerregel komt voor een groot gedeelte in de afwerkvloer te zitten en steekt er nog een klein stukje bovenuit. Niet alleen tijdens het storten maar ook tijdens het monteren van de trap is een verhoogde onderregel makkelijker, anders zou je hele hoge hoekbeugels moeten gebruiken om de onderregel van je hek aan de vloer te bevestigen.

Muurregel met inkrozing

Normaal als we een traphek aan de muur willen bevestigen zetten we een muurregel tussen hek en muur van 19 mm dik. Dit is een soort plank waar het hek tegenaan moet komen. Het hek moet precies op maat zijn en dus exact afgezaagd worden alvorens het bevestigen aan de muur. Voor seriewerken hebben we muurregels met inkrozing bedacht.

Muurregels zijn 38 mm dikke regels (twee keer zo dik dus), maar hierbij is de inkassing van de dekregel helemaal doorgefreesd. Je kunt het hek hierdoor nog een beetje bewegen; je hebt stelruimte in de dekregel. Je hoeft het hek dus niet exact op maat te maken, je kunt hem in- en uit de regel trekken. De maatvoering die op de tekening staat is niet altijd gelijk aan de praktijk. Elk onderdeel in de bouw heeft toleranties. Van twintig woningen is geen een hetzelfde, overal zit een beetje variatie in. Op deze manier hoef je niet in het hek te zagen als de maten net iets anders uitvallen en kunnen wij gewoon één standaard hek leveren voor het hele project, in plaats van verschillende hekken per woning. Dit wordt in het seriewerk altijd standaard gedaan.

Trapkist

Hier in Nederland worden woningen doorgaans opgebouwd met kanaalplaatvloeren, maar je hebt ook breedplaatvloeren: vloeren die volledig in de bouw worden gestort. Voor er begonnen wordt met storten moet er rekening gehouden worden met waar het trapgat moet komen, een trapuitsparing moet ervoor zorgen dat er ruimte over blijft voor de trap. Deze sparing maken we in de vorm van een houten trapkist.

Dat is een frame met beplating en een deksel erop waar je later een ladder in kunt schuiven om boven te komen. Dit is altijd nodig bij een breedplaatvloer. Als de vloer eenmaal is uitgehard kan het grootste gedeelte van de trapkist waar constructieve wanden staan worden verwijderd. Het gedeelte dat overblijft kan eventueel gebruikt worden om tegenaan te timmeren.